diumenge, 28 d’octubre de 2012

Panellets vegans

Un any més arriba la castanyada.

No sóc fan de celebrar Halloween, trobo que és una festa que no em pertoca. Sóc catalana i com a tal, celebro les festes catalanes.

A la castanyada no només es mengen castanyes. El dolç típic d'aquestes dates són els panellets. Els de pinyons són els reis, seguit dels d'ametlla, codony, avellana, coco, xocolata, llimona, maduixa, i un llarg etcètera que dependrà del gust de cadascú.



Per fer els panellets necessitem, primer de tot, una pasta-base, que la fem amb:

- mig quilo de moniato bullit
- mig quilo de sucre
- mig quilo de farina d'ametlla
- llimona ratllada

En primer lloc aboquem en un bol el moniato, bullit amb pell, a trossets, i l'aixafem amb una forquilla.


Un cop aixafat el moniato, afegim el secre, i tornem a remenar.






Ara li toca el torn a la pell de la llimona, només la part groga, rallada, i la farina d'ametlla, i tornem a fer allò de "remena, remena nena, si remenes molta estona, la barreja surt més bona".



Al final, després de remenar una bona estona i que la pasta quedi homogènia, us quedarà una cosa lligada però un xic enganxosa, pel sucre.


Jo acostumo a deixar reposar aquesta barreja a la nevera 12 hores, més o menys, embolicada en paper film, i que reposi.




Amb aquesta quantitat a mi m'han sortit un total de 80 panellets, uns més grans, d'altres més petits, però en total, m'he dedicat a fer 80 boletes.

A l'hora d'enfornar ho farem a una temperatura de 170º durant 15 minuts. Jo, particularment, ho faig així, tot i que hi ha molta gent que és més partidària de fer-ho a 180º durant 10 minuts. Són dues opcions vàlides, però jo em quedo amb la primera. Són manies!!!!!

Panellets de pinyons
Els reis del mambo en qüestió de panellets... S'emporten la palma en quan a premis. Són els que tothom vol, els que sempre es demanen i, què voleu que us digui, a mi no em diuen tant com d'altres...
Per fer-los, fem boletes i les arrebossem amb pinyons, i d'aquí a la safata per anar al forn.



Panellets de coco
Els altres que també triomfen. I senzills de fer, com quasi tot en la vida. Llàstima que ens ho compliquem tant!!!!
En aquest cas agafem boletes i les arrebossem amb coco ratllat, i damunt la safata l'aixafem una mica i jo faig que quedin amb forma de bolet del revés. I ho espolvorejo amb una mica més de coco pel damunt.



Panellets de codony
Aquest m'agraden, són els meus preferits. I aquests, tot i no tenir una dificultat elevada, sí que són més elaborats.
Jo acostumo a agafar pasta-base i posar-la damunt d'un film al marbre. L'extenc i poso una tira de membrillo i ho cargolo. Un cop el xurru fet, tallo i ho poso a la safata del forn.
D'aquesta imatge en van sortir tres xurrets, per fer-vos una idea...




Panellets de xocolata
No tenen cap dificultat... Barregem xocolata en pols 100% a la massa-base, en fem boletes i les arrebossem en fideus de xocolata.







Panellets d'avellana
Els més simples.  Fem boletes amb massa-base i hi posem una avellaneta al mig. Senzill, oi? Alguna vegada hi havia afegit a la base avellana torrada molta, perquè li donés el gustet d'avellana, però aquesta vegada he tirat pel dret.

I el mateix he fet amb maduixes deshidratades. Les he col·locat al damunt i cap a la safata del forn!



I tot, ben acompanyat amb una bona mistela molt vella del Masroig, una mistela vella tremenda, tremenda, tremenda... Com podeu observat, l'ampolla ja està buida. Hem de reposar ben aviat com sigui possible, perquè un cop s'ha provat aquesta, no se'n volen d'altres.


Molt bona castanyada a tots i a totes!!!!!!!!!!!!!!!!!!


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada