Aquesta persona és la Jorgina Queralt, una reputada enòloga d'un celler del Penedès i del Priorat. Primmirada amb la seva feina, valora molt les olors, els llevats, els sabors i els colors que el vi aporta, però també valora com actua aquest sobre el cos.
Després de llegir-ho, entendre-ho que beure una copa de vi cada dia té efectes positius en el cos. Salut!!!
"L’any 1997, mentre es buscava molècules anticancerígenes en extracte de plantes, es va mostrar l’acció beneficiosa d’un
polifenol, el resveratrol, present en algunes fruites com les móres, cacauets
i, sobretot, ell raïm.
El resveratrol es sintetitza en la pell del
raïm i d’aquí passa al vi. Aquesta molècula és com un fungicida natural que
produeix el cep quan és atacat per fongs, bacteris o en situacions d’estrès com pot ser la pèrdua de la fulla.
La importància d’aquesta molècula rau en
l’elevada activitat mostrada a nivell fisiològic pel que s’ha relacionat amb l’efecte preventiu
sobre malalties cardiovasculars i del càncer (inhibeix el creixement tumoral) com
demostren diversos estudis epidemiològics en una població de bevedors moderats
de vi. A més d’aquest dos efectes
principals, també actua com antioxidant i com a antiinflamatori.
Les diferents tecnologies utilitzades en l’elaboració
del vi o cava tenen molta influencia en els nivells de resveratrol que després
hi trobarem. La maceració del most amb la pell n’ augmenta considerablement els
seus nivells, mentre que la utilització de filtres i clarificants en el vi el
disminueixen. Per tant, trobarem nivells més alts en vins negres i menys en
vins blancs i caves.
Un consum moderat d’uns 200 ml d vi negre ens aportaren 0,3 mg de resveratrol total, els
rosats 0,1 mg, els blancs 0,02 mg i els caves 0,03 mg.
Si tenim en compte les dades bibliogràfiques
publicades sobre els nivells de resveratrol necessaris perquè es notin els seus
efectes in vitro, observem que l’efecte anticancerigen l’exerceix en concentracions d’entre 0,2 i
9,1 mg/l, mentre que l’efecte protector cardiovascular es pot apreciar a concentracions d’entre 0,02 i
2,3 mg/l.
Per tant, podem pensar en la possibilitat d’obtenir
aquests efectes a través d’un consum moderat de vins i caves. No cal dir que en
el cas de consum abusiu, els efectes adversos són més importants que les
múltiples aportacions positives que ens aporta."
Jorgina Queralt
tècnica enòloga i bioquímica
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada