dilluns, 17 de desembre de 2012

Beneficis anticancerígens del vi

Aprofitant que la Marató de TV3 va ser sobre el càncer, he volgut demanar a una persona que ens expliqui quins són els beneficis anticancerígens del raïm i del vi.

Aquesta persona és la Jorgina Queralt, una reputada enòloga d'un celler del Penedès i del Priorat. Primmirada amb la seva feina, valora molt les olors, els llevats, els sabors i els colors que el vi aporta, però també valora com actua aquest sobre el cos. 

Després de llegir-ho, entendre-ho que beure una copa de vi cada dia té efectes positius en el cos. Salut!!!


"L’any  1997, mentre es buscava molècules anticancerígenes  en extracte de plantes,  es va mostrar l’acció beneficiosa d’un polifenol, el resveratrol, present en algunes fruites com les móres, cacauets i,  sobretot, ell raïm.
El resveratrol es sintetitza en la pell del raïm i d’aquí passa al vi. Aquesta molècula és com un fungicida natural que produeix el cep quan és atacat per fongs, bacteris o en situacions d’estrès  com pot ser la pèrdua de la fulla.
La importància d’aquesta molècula rau en l’elevada activitat mostrada a nivell fisiològic  pel que s’ha relacionat amb l’efecte preventiu sobre malalties cardiovasculars i del càncer (inhibeix el creixement tumoral) com demostren diversos estudis epidemiològics en una població de bevedors moderats de vi. A més  d’aquest dos efectes principals, també actua com antioxidant i com a antiinflamatori.
Les diferents tecnologies utilitzades en l’elaboració del vi o cava tenen molta influencia en els nivells de resveratrol que després hi trobarem. La maceració del most amb la pell n’ augmenta considerablement els seus nivells, mentre que la utilització de filtres i clarificants en el vi el disminueixen. Per tant, trobarem nivells més alts en vins negres i menys en vins blancs i caves.
Un consum moderat d’uns 200 ml d vi negre  ens aportaren 0,3 mg de resveratrol total, els rosats 0,1 mg, els blancs 0,02 mg i els caves 0,03 mg.
Si tenim en compte les dades bibliogràfiques publicades sobre els nivells de resveratrol necessaris perquè es notin els seus efectes in vitro, observem que l’efecte anticancerigen  l’exerceix en concentracions d’entre 0,2 i 9,1 mg/l, mentre que l’efecte protector cardiovascular  es pot apreciar a concentracions d’entre 0,02 i 2,3 mg/l.
Per tant,  podem pensar en la possibilitat d’obtenir aquests efectes a través d’un consum moderat de vins i caves. No cal dir que en el cas de consum abusiu, els efectes adversos són més importants que les múltiples aportacions positives que ens aporta."

Jorgina Queralt
tècnica enòloga i bioquímica

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada