diumenge, 2 de desembre de 2012

Sufganiots vegans

Durant el mes de desembre del calendari gregorià se celebra la Hanukkà, una festa jueva, la festa de les llums.

Es diu festa de les llums perquè després d'una guerra, on els macabeus van triomfar als grecs i recuperar el Temple Sagrat de Jerusalem, van trobar una gerra d'oli no contaminat amb una quantitat que donava únicament per encedre i mantenir la flama d'una làmpada durant un dia. Però miraculosament la flama es va mantenir durant vuit dies.

Per aquest any 2012 s'inicia al vespre del 8 de desembre i finalitza al vespre del 16 de desembre.

Com en totes les festes religioses, hi ha dues tradicions. En la Hanukkà hi ha dues tradicions:

1. encendre cada dia una espelma de la menorà
2. menjar sufganiots i latkes


Tan els sufganiots com els latkes són fregits, en relació amb l'oli no contaminat que va permetre mantenir la flama encesa durant vuit dies.

Els sufganiots venen a ser un entremig de donut i bunyol, i la recepta original  l'he extreta d'aquí, però l'he retocat una mica.

Els ingredients que jo he utilitzat són:

- 1 tassa dellet de soja tíbia
- llevadura de pa desfeta a la llet calenta
- mitja cullerada de sal
- 2/3 de tassa de sucre
- 1/4 de tassa de margarina
- 2 cullerades de maizena
- farina Schär Mix-B --> unes 5 tasses de farina, la massa ha de quedar flonja

Ho he amassat tot i ho he deixat reposar fins que la massa ha crescut. Li he clavat el dit per veure que no continués creiexent.



Un cop ja ha crescut del tot, l'estiro al marbre amb un corró i amb un got en faig rodones.



Posem una paella al foc amb oli net i sense que l'oli estigui molt calent, anem posant els sufganiots, i els donarem la volta quan ja sigui rossets d'una banda.


Un cop fets, treiem i deixem escórrer l'excés d'oli en un paper absorvent.

Un cop freds, els farcim de melmelada, en aquest cas de nabius, amb l'ajuda  d'una xeringa o amb una màniga pastissera.

Finalment, tirem sucre llustre pel damunt.

I a menjar!!!!!!!



Jag Hannukah Sameaj!

2 comentaris:

  1. Molt interessant, però la vitamina B12 també està present de manera important a la majoria de cereals.

    ResponElimina