diumenge, 20 de gener de 2013

Xató

Avui ha estat la xatonada popular de Vilafranca, juntament amb els tres tombs. Feia vent, molt vent, i a casa hem fet una xatonada particular

No se sap on va néixer aquesta salsa, però sempre ha quedat el dubte de quina població n'és la pionera: Vilafranca, Vilanova o Sitges. Darrerament també s'hi ha afegit El Vendrell, per fer animar més la baldufa! I sembla ser que cada població fa la salsa diferents, més o menys amb la mateixa base, però amb certes diferències. 

Quina és millor? Totes! Quina és perfecte? Totes!

Jo avui us explico com el faig jo i quins ingredients hi poso. El resultat... deliciós!

Els ingredients que utilitzarem són:

- 7 tomacons escalivats
- 1 cabeça d'alls escalivats
- 3 nyores (o nyora seca triturada, que és el que jo hi poso)
- 50 gr. ametlles torrades
- 50 gr. avellanes torrades
- dues cullerades de vinagre
- 200 cl. d'oli d'oliva
- sal
- pebre
- pebre vermell dolç (opcional) --> jo no n'he posat

Pelem els tomacons escalivats i la cabeça d'alls. Jo he tret el filet de dins de cada gra d'all, diuen que repeteix molt. 

I els he posat dins la batedora (got americà que en diuen alguns).

Seguidament hi poso les ametlles i les avellanes torrades, sempre de cal Gispert (al costat de Santa Maria del Mar).
Després hi poso sal, pebre i la nyora.
I les dues cullerades de vinagre... Jo utilitzo, com alguns de vosaltres sabreu, vinagres aromatitzats, en aquest cas de pebrot picant. En el seu moment vaig penjar un post d'aquests vinagres. Si mai teniu ocasió de comprar-los, feu-ho, us sorprendrà!
Afegim l'oli, i li donem al botó "on" a velocitat moderada i anem pujant i.... llestos!
En una safata posem escarola, olives i la salsa, i ja ho tenim a punt per clavar-hi la forquilla!

Espero que gaudiu d'aquesta amanida d'hivern!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada