dimarts, 2 d’abril de 2013

Pastís jueu de taronja i ametlla

Anant cap a l'estació de Sants a buscar el bus cap a casa passo per davant d'una llibreria que sempre tenen exposats llibres de cuina. Em va sorprendre, i il·lusionar, trobar-hi un llibre de cuina jueva i no vaig dubtar en comprar-lo. Vaig creure, i no em vaig equivocar, que hi hauria receptes més que interessants. El llibre en concret és de l'autora Claudia Roden.

Avui us en presento una, un postre sense gluten i sense lactosa, aromàtic, senzill, d'origen sefardí, concretament de la cuina judeo-espanyola. Les taronges van ser un ingredient molt important a tota la zona del Mediterrani, tot Europa volia menjar aquest cítric, i van ser principalment els jueus qui van introduir i comerciar amb aquest fruit.

Els ingredients que necessitem són:
- 5 ous
- 250gr. de sucre
- un sobre de llevat químic
- 250gr. de farina d'ametlla
- dues taronges

El que farem primer de tot és bullir les dues taronges durant una hora o una hora i mitja, depenent de la mida, senceres i amb pell fins que estiguin toves. Jo aquest pas acostumo a fer-lo el dia abans i deixo que les taronges es refredin.

L'endemà, tallo la taronja sense treure la pell i la passo per la batedora. Quedarà una pasta que reservarem per al final de la preparació del pastís. 


Després, en un bol, posem els ous, el sucre i el llevat químic i ho batem bé fins que s'esblanqueeixi, amb la finalitat que agafi aire. Això farà que el pastís quedi més flonjo. 

Seguidament hi afegim la farina d'ametlla i, amb molta cura, remenem bé. Jo ho he fet amb una forquilla, a poc a poc i que els ingredients s'anessin unint.

Finalment, afegim la taronja. I fem el mateix procediment anterior, remenar lentament fins a unir tots els ingredients. 


Posarem la barreja en un motlle i enformarem durant una hora a 190ºC.

Jo no tenia un motlle prou gran, així que ho he fet amb un de gran i pastissets petits individuals.


Be teavón!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada