dijous, 27 de juny de 2013

Carbassons farcits

Dissabte passat, lesionada per l'accident que vaig patir divendres anant cap a la feina, vaig agafar carro de la compra i vaig anar cap a mercat, com cada dissabte. A mida que passava el temps m'assemblava cada cop més a les iaies que van amb allò que en diuen 600 i que els serveix per caminar. Sabeu què vull dir?

Doncs ara que fa més bon temps ve de gust i tot anar a comprar,  a part de ser visualment sensacional ja que hi ha tants colors a les parades, amb el tou de fruites i verdures que hi ha.

I com sempre, vaig anar a comprar a la Maria de Cal Tinons, de Pacs. Fa un parell de setmanes hi vaig comprar coses noves, de les quals encara tinc pendent de penjar l'entrada al blog (ja ho faré, que se m'acumula la feina) i aquest dissabte ja tenia carbassons dels rodons, que van de meravella per farcir. I no m'ho vaig pas pensar dues vegades i cap al cistell van anar!

I de què els farceixo? Doncs, òbviament, de verdures. Una cosa senzilla i econòmica. Laboriosa, també. Es triga molt picant les verduretes, però amb una bona música de fons el temps passa volant. 

Els ingredients que jo he utilitzat són els que tenia, però vosaltres podeu fer-ho amb el farcit que més us agradi o del que tingueu per casa, això ja va a gust de cadascú, com sempre dic. 

En el meu cas, he utilitzat:
  • pebrots
  • carbassons
  • pastanagues
  • xampinyons
Vosaltres podeu posar-hi ceba, albergínia, espàrrecs, espinacs, carbassa, patata, llegums, remolatxa... no sé, el que més us faci gràcia. També hi he posat pèsols, que tot i que a les imatges no els veureu, ho són!

En primer lloc piquem ben petites totes les verdures i les anem posant en una cassola amb un rajolinet d'oli i que perdin l'aigua que tenen. Comencem pel que costa més de coure, que és el pebrot, i anem posant els que temporalment tenen una cocció més llarga.

Aquesta barreja anterior la tenim al foc i anem remenant perquè no s'enganxi. Posem sal i, personalment hi poso orenga. M'hi agrada molt l'orenga amb aquestes verdures.

Mentre es van coent les verdures al foc, aprofitem per preparar els carbassons. 

Com us he dit, he utilitzat carbassons rodons, però si no en teniu o no en trobeu podeu utilitzar els allargats de sempre i tallar-los per la meitat, per exemple. 


Els hi treurem la tapa i els anirem buidant amb un estri que jo el tinc destinat a fer boletes del meló.

 Un cop els tenim tots buits, els coem al vapor dins del microones durant 5 minuts. No cal deixar-los més, ja que podria ser que amb el forn de després se'ns desfessin. Els deixarem al dente!

Amb el que us queda de l'interior dels carbassons, teniu dues opcions: la primera és picar-ho i afegir-ho a les verdures anteriors. Al ser només la part blanca del carbassó se us farà de seguida. La segona opció és fer-ne una crema de verdures, però ja hem d'embrutar més coses, preparar la ceba sofregida,... L'opció és vostra.

En una safata prèviament untada amb margarina, hi col·locarem els carbassons i els emplenarem amb la barreja anterior. 


 Els cobrim amb una beixamel (jo l'he fet amb llet d'arròs, maizena, farina d'arròs i sal).

I pel damunt, per donar una mica de color, he posat tomàquet cuit. No he posat formatge com és habitual fer en gratinats, però evidentment vosaltres sí que n'hi podeu posar, eh? 

I ara cal posar-ho al forn, a l'opció grill, a 250º, durant uns 20 minuts, però això sí que és cada forn qui mana. Potser el de casa teva amb deu minuts en té més que suficient per començar a deixar-ho tot negre i potser és tot el contrari, necessita molt de temps per poder-ho gratinar. Sé que els de gas van molt més ràpid que els elèctrics, així que haureu de vigilar molt els temps de gratinat, d'acord???


Aquí tenim la safata ja gratinada, i una de les parts de dalt del tomàquet s'ha suicidat. Què hi farem!!!! Per acompanyar-ho, evientment que amb una amanida, en aquest cas enciam, tomàquet xerri i olives arbequines.

Que aprofiti!!!!!!!!!

6 comentaris:

  1. Moníssims i boníssims! Aquests carbassons rodons són una passada! Espero que ja et trobis millor de l'accident i que en comptes de en 600 ja vagis en ferrari! Una abraçada!

    ResponElimina
    Respostes
    1. hahahahah... de moment vaig amb un 206 abunyegat :-)

      Elimina
  2. Què bons Marta! Em fan molta gràcia els carbassons rodonets aquests :) És un plat molt versàtil, ja que hi pots posar el que vulguis a dins!
    Espero que et recuperis aviat! Una abraçada

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sí, aquests carbassons són una joia que no trobem a tot arreu, per desgràcia!
      La recuperació és propera, ahir ja vaig iniciar la rehabilitació. Gràcies!

      Elimina
  3. Quina pinta tenen ;)
    Espero que et trobis millor!
    Petons

    ResponElimina
    Respostes
    1. els carbassons es poden farcir del que es vulgui, són molt versàtils!
      i sí, cada dia una mica millor, gràcies :)

      Elimina