diumenge, 23 de juny de 2013

Coca de Sant Joan vegana i sense gluten

Divendres vaig tenir un accident de cotxe mentre anava a la feina, a les 7 del matí. Estava adelantant a dos cotxes quan el del meu davant no em va veure i també es va posar a adelantar, pel que, com diuen en aquest argot, va envair el meu carril. 

Afortunadament no ens vam fer mal, ni ell ni jo, només els nervis del moment, l'angoixa, l'ansietat que surt en aquests instants... 

Però ahir al matí tenia un mal a l'esquena tremendu, no em podia ajupir! La zona lumbar, en diuen... i no va millorar gaire quan vaig anar a comprar al mercat, com cada dissabte. Però és clar, necessito ingredients frescos per poder passar la setmana, bàsicament fruita i verdura. Però necessitava un parell de cosetes per a la coca de Sant Joan...

I és que ja la tenim aquí! La nit més curta de l'any, nit de bruixes i lluna màgica. Amb dolor lumbar, però amb alegria, com deia en Sisa. I no pot ser que aquesta nit no gaudim d'una coca, oi? Per això, he fet una coca de Sant Joan vegana i sense gluten. 


 
Els ingredients per a la coca són:

300gr. farina sense gluten (jo Beiker)
2 cullerades de farina de cigro i sis cullerades d'aigua
60 gr de sucre
50 gr. farina ametlla
100,l llet de soja
50gr. margarina vegetal
35gr. llevat fresc 
una culleradeta d'essència de vainilla
aigua i sucre per pintar la massa

Per a la preparació, començarem per barrejar en un bol 200gr de farina i la margarina, i ho barregem amb una forquilla. Ho barregem en la mesura que se'ns permeti, perquè no ens quedarà mai una barreja homogènia.

En un got barregem la farina de cigró i l'aigua, com a substitut de l'ou, i ho afegirem a la farina i la margarina barrejades. I ja podem posar-ho a treballar a l'amassadora.


En un bol a part, o un tassó, barregem la llet de soja una mica calenta i el llevat, i ho remenem fins que quedi ben desfet. Ho afegim a la massa que ja tenim a mig fer.

Que les varilles vagin remenant i afegim el sucre, la farina d'ametlla i la reta de la farina.

Quan està tot ben lligat, ho treiem i en fem una bola i ho deixem reposar tapat amb un drat de cotó durant 20 minuts.
Passats els 20 minuts la massa queda de la següent manera:
Veiem que el llevat ha començat a fer efecte, i ara el que farem és que aquesta bola de massa agafi la forma de la coca.

Ho taparem un altre cop i ho deixarem reposar 45 minuts més, que acabi de fer l'efecte el llevat.

Mentre reposa, fem la crema pastissera.

Els ingredients per a la crema pastissera són:
1/2 litre de llet de soja
una branca de canyella
pell de llimona (no ratllada)
4 gotes d'essència de vainilla
2 cullerades de sucre
1 cullerada i mitja de maizena
1 cullerada i mitja de farina d'arròs

Comencem per barrejar una tercera part de la llet amb la farina d'arròs i el midó de blat de moro (maizena) i el sucre, i ho barregem tot bé. A mi m'han quedat grumolls, és possible que a vosaltres també us en quedin.

En un cassó, posem la resta de la llet, la canyella, la pell de llimona i l'essència de vainilla i ho posem al foc a escalfar i que bulli.


Quan bull, afegim la barreja de farines amb la resta de la llet. Jo he posat un colador per evitar que anessin els grumolls a la barreja.
I he continuat remenant fins que la crema ha espessit.

La posarem a refredar amb paper film al damunt, que toqui a la crema, per evitar que faci aquella mena de crosta que hi ha habitualment en les cremes o natilles (les casolanes, és clar!) I ho deixem refredar.

Quan la crema estigui freda la massa ja haurà pujat altre cop. Llavors, anem a muntar la coca per enfornar-la.

Primer encenem el forn a 170º.

Pintem la coca amb aigua i sucre (jo he utilitzat sucre moreno). I en una màniga pastissera posem la crema


Posem la crema i els pinyons pel damunt de la coca i enfornem durant 20 minuts.


Passat aquest temps, ja la podem treure, refredar i menjar acompanyada d'una bona copa de cava i, si en teniu d'opció, banyar-vos a l'aigua de mar a les 00:00h. La lluna us farà màgia!!!!

2 comentaris: