dilluns, 24 de juny de 2013

Coca de Sant Joan vegana i sense gluten II

Avui és el dia de Sant Joan i he pensat que seria una bona ocasió per fer una segona coca, però amb massa diferent, a veure si quedava millor que la d'ahir. És complicat fer masses sense gluten a gust de tothom i que, passades les hores, continuin amb l'esponjositat amb les que han sortit del forn. 

Com podem millorar-ho? Doncs anar fent masses i més masses, fins que trobem l'adequada.

I avui he provat una massa diferent, líquida, i amb ingredients diferents. 

Aquesta vegada l'ou l'he substituit per llinosa i he posat farina de dos tipus, una tercera part de blat sarraí i dues terceres parts de preparats panificables sense gluten (de les que ja venen preparades a les botigues).

El resultat ha estat una massa amb gust de brioix i esponjosa com un pa de pessic, i com si fos farcida de crema, el que li donava un toc "mullat" a la massa.


Per fer la coca farem dues parts, la primera part per a la massa mare i la segona per a la coca.

PAS 1
Els ingredients per a la massa mare són:
  • 20gr. de llevat fresc
  • 140gr. llet tèbia
  • 100gr. farina sense gluten
  • 50gr. farina blat sarraí
  • 5gr. sal
Per fer la massa mare posem en un bol les farines i la sal i les barregem bé, i en un got escalfem la llet una mica i hi desfem el llevat.

Ho barregem, ho remenem bé i tapem amb paper film i ho deixem reposar durant 30 minuts (jo ho he posat dins del forn, per evitar corrents d'aire). En aquests trenta minuts haurà triplicat el seu volum, com veieu en la imatge de sota.

PAS 2
Per a la massa de la coca, utilitzarem els següents igredients:
  • 2 cullerades de llinosa molta i 6 cullerades d'aigua (com a substitut d'un ou)
  • 150gr sucre
  • 20gr margarina de soja
  • 2 culleradetes d'anís
  • 4 gotes aroma de vainilla
  • pell de llimona ratllada
  • 100gr. farina sense gluten
  • 50gr farina blat sarraí
  • 1/4 culleradeta goma xantana
  • 5gr. llevat fresc
  • 90gr. llet tèbia
 Ara és quan fem tota la massa.

Primer de tot barregem la llinosa molta i l'aigua, i deixem reposar 5 minuts. Sortirà una massa amb una textura peculiar, enganxosa, mocosa. Jo utilitzo la llinosa daurada, diuen que és millor, i ja em ve matxucada. Si compres la llavor sencera, per a utilitzar-la l'has de matxucar amb un morter.


Ara posem la llinosa en un bol i comencem a fer la massa...

Hi afegim el sucre i ho barregem bé, jo ho he fet amb les varilles elèctriques. I quan està ben barrejat hi posem la margarina i tornem a remenar-ho bé.


 Ara li toca el torn a la pell de llimona ratllada, l'anís i l'aroma de vainilla. I òbviament, tornar a remenar-ho.


En un got, posarem la llet tèbia i hi desfarem el llevat, i ho abocarem a la barreja anterior. Després hi afegirem la massa mare que hem fet abans, i tornem a barrejar amb les varilles elèctriques. 


Ara preparem el motllo... Com que ens queda una massa líquida i no manipulable, es prepara una safata de pa de pessic. Jo les tinc rectangulars i la coca de Sant Joan acostuma a ser ovalada, així que he posat paper de plata abunyegat a les cantonades, a fi i efecte que quedi la coca ovalada. 


Aleshores posem paper sulfuritzat i hi aboquem la massa. L'aplanem amb la llengua i la pintem amb aigua i sucre. Posem pinyons (o ametlles) pel damunt i ho deixem dins del forn a 45º durant 20 minuts, perquè el llevat acabi de fer l'efecte esperat en la coca. 


Passat aquest temps, encenem el forn a 180º. Mentres s'escalfa, posem la crema amb l'ajuda d'una màniga pastissera. 


I ho posem al forn durant 20 minuts.

Abans de treure-ho, punxem amb un escuradents per veure si la massa està del tot cuita. Si l'escuradents surt sec, ja podem treure la coca del fons, la deixem refredar i, un cop freda, podem menjar. 

La crema pastissera podeu veure com l'he feta en l'entrada anterior.

Si us agrada l'aroma de llimona, aquesta coca us agradarà molt! Tant la massa com la crema tenen aromes de llimona excepcionals!!!!

2 comentaris: