dimecres, 12 de juny de 2013

Recomanacions per no anar a menjar als fast-food


Fa molt temps que tinc dins del cap escriure alguna cosa, motius, raons o digueu-li com vulgueu, per no anar a menjar a un fast food de l'estil franquícia americana. Finalment, avui em decideixo perquè dies enrere vaig descobrir a Barcelona un local de menjar ràpid però amb qualitat en els seus aliments, ja que aquests són allò que ara en diuen de km.0. 

Els ingredients són exclusivament catalans i fan entrepans de temporada, per dir-ho d’alguna manera. A l'època de calçots ens trobarem a la carta un entrepà de calçots, ara que ve l'estiu ofereixen ingredients com els carbassons i l'alfàbrega.

Fan entrepans per a tot tipus de públic: vegans, celíacs, omnívors, lacto-vegetarians, i per postres tenen fruita, iogurt...

I, una part molt important, tenen un molt bona carta de vins catalans. Vins blancs i negres de totes o quasi totes les denominacions d'origen catalanes. 

Just a l’entrada, a mà dreta, i separat per un vidre molt gruixut, es veu com manipulen els aliments. Considero que això és molt important, perquè d'alguna manera també s'obliguen ells mateixos a mantenir les instal·lacions netes.

Però... no vull parlar d'aquest fast-food high quality que m'ha robat el cor i el paladar. Us parlaré concretament de la resta d'empreses que fan el fast-food com el coneixem com a concepte americà: menjar greixós, persones amb obesitat, olors que no sabem de què són...

Els motius que exposo a continuació no son exclusius d'una sola empresa, si no de totes les que formen el conjunt de l'etiqueta menjar ràpid, ja sigui entrepans, hamburgueses o pizzes.

Tampoc criticaré la qualitat del seu menjar, perquè la desconec. No l'he menjat mai i no puc opinar, però sí que us puc donar altres motius per no anar-hi.
 1. Medi ambientalment són un desastre. Utilitzen plàstic, paper, una mena de porexpan, i la norma de les tres erres (reciclar, reduir i reutilitzar) se la passen pel forru. 
 2. Per generar un quilo de carn es necessiten 20 quilos de cereal. És a dir, les vedelles han de menjar molta quantitat de menjar durant la seva escassa vida per fer un entrepà, mentre que molta gent arreu de món (i no només en els països subdesenvolupats) passen gana. 
 3. Els ramats de vedells que hi ha, sobre tot, a la zona de Sudamèrica prenen espai als seus habitants per a poder cultivar altres aliments i es mengen el gran pulmó del planeta amb les extensions que tenen destinades a la ramaderia.
 4. Com cuiden als ramats de vedells i vedelles? Neixen i el seu destí és ser una hamburguesa amb antibiòtics i, possiblement, algun altre producte químic per a la seva conservació.
 5. Sabeu com fan els nuggets de pollastre? A part de fer créixer els pollastres en unes condicions que estan en gàbies molt estretes, on no tenen gaire espai per moure's ni per fer anar les ales, utilitzen, segons els vídeo que veieu a sota, ossos del pollastre, pell de pollastre, sang i altres parts que segurament no et menjaries mai si no és en format nugget. Veritat? Mentida? No ho he comprovat, però sembla ser que en Jamie Oliver sí.
 6. Les condicions laborals també les desconec (sou i jornada laboral), pel que  tampoc puc parlar ni opinar, tot i comentaris que he sentit algunes vegades que deixen molt a desitjar. Però si algú hi ha treballat, benvingut és el seu punt de vista.
 7. Finalment, una reflexió: pot ser bo un menjar tan assequible?
 

4 comentaris:

 1. Totalment d'acord amb aquesta reflexió... Llàstima que hi hagi tanta gent que encara no ho vulgui veure... La gent només es mira el preu final ("una hamburguesa per 1 euro, uau!!"), i no és capaç de veure el patiment que hi ha darrera i tot el mal que es fa al medi ambient... sense comptar el mal que es fan ells mateixos, perquè aquests productes en cap cas es poden considerar menjar!
  Una abraçada

  ResponElimina
 2. Me n'alegro que hi hagi més gent que pensi com jo. El mal que fem al planeta, a la societat i a nosaltres mateixos només el podrem valorar, estadísticament parlant, en uns anys, i serà llavors quan la gent es penedirà del seu passat. Per desgràcia.

  ResponElimina
 3. Quin és aquest "fast-food high quality" a Barcelona? Que ens has deixat amb les ganes ara! :P

  ResponElimina
  Respostes
  1. Ai ai ai... que t'ha picat el cuquet, eh? Doncs és el Fastvínic, al C/ Diputació, 251. Si mires el seu web veuràs que tenen entrepans vegans i lactovegetarians, entre d'altres. Amanides, postres i vi català!

   Elimina