dilluns, 10 de juny de 2013

Sorpreses i cake pops

Ara ja feia molts dies que no venia per aquí. El motiu és que he tingut un pinçament al túnel carpià de la mà dreta i, tot i que encara estic anant a massatges, ja estic prou recuperada com per tornar a fer cosetes per la cuina i mostrar-vos-ho. 

Avui és un dia especial, per dos motius: 
  1. faig anys! sí, sí, avui és el meu aniversari
  2. la comunitat blocaire del Penedès, Penedesfera, m'ha convidat a assistir a Ràdio Vilafranca a una xerrada sobre el meu blog, aquest on sou ara. I sense saber-ho m'han fet un regal d'aniversari inoblidable. Des d'aquí, moltes gràcies al Daniel per fer-ho possible.
I com que no m'agrada anar als llocs on em conviden amb les mans buides, vaig pensar en fer uns cake pops, després de meditar-ho una mica i parlar-ho amb els companys de feina. Uns cake pops sense quasi vitamina B12, fent honor al nom del meu blog. Tot i que la majoria de receptes sempre són sense B12, avui he preferit fer-ne una de ben dolça i amb el quasi. 

I per què uns cake pops i no uns cup cakes? Doncs la resposta és molt senzilla i lògica... Amb els cake pops no t'embrutes les mans, perquè tenen el pal per agafar-ho, mentre que els cup cakes o qualsevol altre tipus de dolç, sí o sí l'has d'agafar amb les mans i poc o molt t'embrutes, i si després has d'agafar papers... taca oliosa al cantu!

Deixem-nos d'explicacions de la meva vida personal i anem al gra, que és el que ens interessa, oi?
 



Pel que fa la base del cake pop, dir-vos que està fet amb pa de pessic i, com no, és originari dels Estats Units. Una senyora que s'avorria a casa i que després de fer un pastís molt estil ianqui amb fondant  amb ves a saber quina forma, va pensar que s'havia d'aprofitar els trossos de pastís que li havien sobrat. I se li va ocórrer fer-ne xupa xups de pa de pessic, i d'aquí en ve el nom. 

Jo vaig fer un pa de pessic amb els següents ingredients: 
- 3 ous
- 200gr. de sucre
- 100gr. farina de blat sarraí
- 100gr. farina d'ametlla
- 100gr. maizena
- 1/2 got d'oli
- una culleradeta de bicarbonat
- un sobre de llevat químic
- una culleradeta d'aroma de vainilla

En un bol primer posem els tres ous i el sucre, i ho batem amb les varilles elèctriques, que emblanqueixi i dobli el seu volum. 

Seguidament posem els ingredients secs barrejats i tamisats. El fet de tamisat és molt important perquè no en quedin grumolls.
Finalment, poseml'oli i l'aroma de vainilla i ja ho tenim a punt per enfornar.

Ho posarem a 170º durant 30 minuts. Abans de treure'l del forn, punxem amb un escuradents per comprovar que sigui cuit. 
I el deixem refredar..........

Un cop refredat el pa de pessic és quan ve embrutar-nos les mans i comença la tasca més laboriosa i entretinguda d'aquest dolç i, potser, la més divertida.

Amb les mans ben netes esmicolem el pa de pessic en un bol. Jo vaig agafar tres quartes parts i ho he esmicolat amb les mans. 
En un bol a banda fem una buttercream, o el que és el mateix, una crema de mantega. En aquest cas, una buttercream vegetal, sense lactosa i, òbviament, sense vitamina B12. 

Per fer la buttercream utilitzo:
- 100gr. de margarina de soja
- 100gr de greix vegetal, en aquest cas de la marca Crisco (és d'origen americà)
- 350gr. sucre glass
- una cullerada d'aigua freda
- una cullerada d'aroma de vainilla
La part més blanca és el Crisco. La part més groguenca és la margarina de soja. Ho batem amb les varilles elèctriques i hi afegim el sucre glass i tornem a batre fins que estigui tot ben lligat.
Afegim l'aigua i l'aroma de vainilla i tornem a batre. Ara ja us quedarà una consistència de buttercream.
I ara ens tornem a embrutar les mans! Afegim un parell de cullerades de buttercream al pa de pessic esmicolat i anem barrejant amb les mans, afegint, si cal, més buttercream. Ha de quedar una textura per fer-ne boletes sense que es trenqui. 
L'objectiu és enganxar les boletes a un pal, com si fos un xupa xup. Vosaltres mateixos veureu si la textura és l'adequada o no. 

Un cop barrejat, jo recomano deixar la massa reposant a la nevera durant mitja hora o una hora, per tal que a l'hora de manipular-ho amb les mans, amb la calor del cos, no es trenquin amb tanta facilitat. 

Per fer les boletes, jo he utilitzat una mena de tisores que la seva finalitat és fer mandonguilles, però penso que per fer boletes d'aquestes també em pot anar bé. La mida crec que és ideal, no molt gros. Les màquines que s'utilitzen per fer els cake pops fan boletes més grosses i amb la cobertura que ha d'anar-hi a fora crec que pesaria massa i pot caure la bola del pal. 

Un cop fetes totes les boles (amb els ingredients que he posat me n'han sortit 25), les hem de preparar per fer el pop, el xupa xup, enganxar-hi el pal. Per tal que el pal quedi ben enganxat i la bola no se suïcidi, he fet un foradet a la bola amb el pal, després he sucat el pal a la cobertura de xocolata desfeta al microones i li he clavat el pal altre cop.

No sé si m'explico gaire bé, però ara amb les fotos ho veureu el que vull dir...
I deixem reposar i refredar, a fi i efecte que la xocolata faci de cola entre el pal i la bola del cake pop.

Ahhhh, m'he descuidat de dir-vos que els ingredients finals són la cobertura de xocolata negra i sprinkles (els sucres i anissets de colors).

Un cop el pal estigui ben enganxat a la bola, passem a cobrir-ho amb la xocolata. Prepararem primer bols amb sprinkles de colorins (a gust de cadascú), amb una cullereta. 

Suquem la bola del pa de pessic amb la xocolata, ben coberta. I n'eliminem l'excés deixant que gotegi la xocolata sobrant. Si cal, donat copets suaus, molt suaus si no tenim el risc que la bola passi a millor vida, i esperem que es refredi una mica, però que no es torni dura. 

En els bols on tenim els sprinkles, posem el cake pop i amb la cullereta els deixem caure pel damunt, i quedaran enganxats amb la xocolata encara tova. 
Mai dels mais suquem la bola enxocolatada als sprinkles, que els embrutaríem tots. Sobre tot, sempre espolsar els anissets, cagallons de colors, sucres de colorins o el que sigui amb la mà o amb una cullereta pel damunt.  

Els sprinkles que jo he utilitzat són els de la imatge.

A mida que acabem els cake pops, jo els he deixat en un porexpan drets, perquè el cake pop no toqués a cap superfície i se m'anés l'invent allà on no cal dir. Suposo que hi ha superfícies més adequades per deixar-los reposar, però amb el porexpan me n'he sortit prou bé, eh?

I els he deixat a la nevera reposant una mica i... a menjar!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

He utilitzat, com sempre, farines sense gluten. Suposo que al portar una part de farina d'ametlla m'ha recordat una mica el gust dels torrons, però sense ser tan empalagosos, tot i ser dolç, eh?

I així és com queda el cake pop mossegat per una servidora.

Molt bona setmana a tothom!!!!!!!!!!!

3 comentaris:

  1. Que buena idea!! No me he atrevido con los cake pops todavía, tendría que encontrar una receta sin huevo pero tu explicación es súper clara :)

    ResponElimina
    Respostes
    1. Creo que podrías sustituir el huevo por un puré de manzana. Al llevar almendra en la masa es posible que cuaje bien la mezcla. Tú qué crees?

      Elimina
  2. Primer de tot: felicitats! Després dir-te que t'han quedat fantàstiques, i que bé veure que algú també coneix el Crisco! Jo els faig servir per aclarir els candy melts, la xocolata de colors amb la que recobreixo els cake pops a vegades! Una abraçada! I que t'acabis de millorar!

    ResponElimina