dilluns, 29 de juliol de 2013

Amanida de patata

A l'estiu només venen de gust coses fresquetes, com amanides, cremes de verdures fredes, batuts de fruita, un aperitiu, un entrepà, fruita... qualsevol cosa que no haguem de menjar calent. Però alguna vegada, per menjar allò que no és calent cal cuinar-ho i també passem calor. 

Ens passa quan fem escalivada, hummus, amanida de patata (com la d'avui), pastissos, samfaina... Per menjar-ho a temperatura ambient primer cal que hagi fet un bull o dos pels fogons. Algunes vegades l'ingredient ens permet fer-ne de més i congelar-lo, altres vegades, és fer-lo, que es refredi, menjar i que no en sobri. I aquest és el cas d'avui, la patata la podem guardar com a molt per l'endemà, però no la podem congelar perquè ens queda una textura... bbbrrrrr  eeeecccccssssss

Aquesta amanida sempre m'ha agradat, però a diferència de ser l'amanida de patata que tothom coneix, la faig completament vegetal i amb un toc d'olivada, que m'encanta. 

Els ingredients que jo he utilitzat (podeu variar-los) són: 
  • patata
  • pebrot vermell
  • tomàquet
  • ceba tendra
  • cogombre
  • oli
  • vinagre
  • sal maldon
  • orenga
  • olivada picant 
En primer lloc he bullit les patates amb pell. Les poso en una olla amb aigua freda al foc i quan arrenca el bull abaixo el foc i que vagin coent-se.  Passats uns 20 minuts, les punxo amb un escuradents i si es clava sense forçar, ja estan fetes. Les escorro i les deixo refredar.



Mentre es refreda, en un bol poso les verdures picades.


I quan la patata és freda, li trec la pell  i la tallo a dauets, i ho barrejo amb les verdures. Tot plegat ho deixem a la nevera que agafi una temperatura més baixa i que els aromes es barregin bé entre ells. 

Faig una vinagreta amb oli, vinagre i orenga, i ho barrejo i remeno bé.

Per emplatar, això és completament opcional, agafo un cilindre i hi poso la barreja feta. I pel damunt, com a contrast de color i gust, una mica d'olivada picant de Blai Peris, de Bot (Terra Alta). És la millor olivada que he tastat mai.

La música que avui he escollit és la que em va captivar quan anava conduint cap a Tarragona dissabte. Un country elèctric amb ritme que ha fet que a mida que passaven els minuts anés recuperant les forces perdudes la nit anterior. I és que sense música, no seríem res!!!


3 comentaris:

  1. mmmmmmmmmmmmmm quina bona idea!!! hem serveix per el "menjar de carmañola" que se m'acaben les idees!!!!

    El toc d'orenga el probaré!
    Merci per compartir, com sempre!

    ResponElimina
  2. Un dels meus plats preferits d'estiu! Provaré això d'afegir-hi orenga!

    ResponElimina
  3. Boníssima i refrescant! jo normalment també la faig totalment vegetal, i a vegades hi poso tonyina, m'ha agradat el punt de l'olivada, me l'apunto!

    ResponElimina