Ja arribem a la recta final de receptes amb mercocs. Com recordareu els vilafranquins en diem mercocs dels albercocs, és un tema dialectal reconegut al diccionari català-valencià-balear.
Quan tens un arbre fruiter i et dóna, com és el cas, tantes peces de fruita i no tens una paradeta per vendre'n, n'has de fer cosetes abans no es facin malbé.
Vaig fer el tofucake i la melmelada, i avui us presento, tot i que ho vaig fer dies enrere, un pastís d'albercoc amb una pasta brisa feta per mi. No l'he comprada, i n'estic força orgullosa de com m'ha quedat, tot i haver-se de millorar.
Però estic contenta perquè he pogut fer la primera pasta brisa sense gluten comestible. Es trenca una mica, evidentment, però repetiré i continuaré provant fins que trobi una pasta vegana i sense gluten. En aquest cas hi he posat ou, per lligar-ho una mica millor, però el resultat no ha estat perfecte.
I de moment, buscant la perfecció, us deixo la recepta.
Per a la pasta brisa:
- 30gr farina ametlla
- 30gr. margarina vegetal
- 30gr sucre moreno
- 1 ou
- 125gr. farina arròs
Per al farcit:
- 10 mercocs (depenent de la mida, és clar)
- 1 cullera de sucre moreno
En primer lloc fem la massa, barrejant tots els ingredients en un bol i barrejant-los bé amb les mans. Per a facilitar-ho, la mantega ha d'estar a temperatura ambient, que serà més senzill manipular-la.
Un cop feta la massa, jo sempre recomano posar-la dins d'una bossa de plàstic o embolicada amb paper film i deixar-la reposar a la nevera, una hora com a mínim, per després poder-la treballar millor. Al ser feta amb margarina, hi ha el risc que es trenqui quan la manipulem en calent.
Passada l'hora, posem la base en el motlle i anem apretant amb les mans donant-li la forma.
Per al farcit, rentem bé els mercocs i els tallem a dauets. Els posem damunt la massa i ho enformen durant 20 minuts a 210º.
Passats els 20 minuts, ho treiem del forn i espolsem el sucre moreno pel damunt, i ho tornem a deixar 20 minuts més, però deixant el forn a una temperatura de 180º i que només funcioni per la part de sota.
Passat el temps, traieu-lo del forn i deixeu-lo refredar. Un cop fred, desmotllar i servir.
Si voleu, podeu comprar una pasta brisa a la botiga, i només caldrà que talleu la fruita.
Podeu acompanyar-ho amb un gelat, amb un cafè per esmorzar, o senzillament en podeu agafar un trosset i deleitar-lo. És boníssim.
No recordo quina música vaig escoltar el dia que ho feia, però sí que us puc dir quina música escolto mentre penjo l'entrada, i us la recomano. Té ritme tot i que no és ben bé enganxosa, no matxaca, no és de les típiques que que trobarem en un recopilatori, però sí que permet que puguis anar pensant què posar i de quina manera posar-ho, mentre l'escoltes.
Pareu les orelles i desapareixeu del món mentre l'escolteu...
ostres quina pinta........
ResponSuprimeixm'encanta!
La pasta genial i el resultat final una passada! Els mercocs tenen tantes sortides!!!
ResponSuprimeixOoohhhh, m'encanta qualsevol pastís que tingui fruita: poma, albercoc, maduixa, cirera... Sempre donen un toc refrescant als pastissos.
ResponSuprimeixPetons!