dissabte, 20 de juliol de 2013

Tofucake (un cheesecake apte per a...)

Porto molts dies sense poder penjar cap recepta, per unes contractures a les cervicals i a la zona lumbar. He anat a treballar, estic anant a rehabilitació cada dia, però també descanso, pel que no em ve gaire de gust sentar-me davant l'ordinador, triar fotos, pensar què escriure...

Aquest pastís el vaig fer diumenge passat, boníssim, la veritat. Fa molt temps que tenia ganes de menjar un cheesecake. Aquest pastís de formatge amb maduixes pel damunt gelatinitzades m'encanta, però no el puc menjar per temes d'intoleràncies. Així que he fet una versió sense ou, sense llet i sense gluten.

I aprofitant que els senyors de Mossegades feien el concurs de pastissos, m'hi vaig tirar de cap. I m'espabilo avui a fer l'entrada o ja faig tard, que és el darrer dia per presentar-ho!!!!

Per als que no n'heu menjat mai, dir-vos que no es tracta d'una textura com la mousse, sinó d'un pastís d'una consistència com ara el formatge fresc. Per fer-vos-en la idea...

Aquesta és la recepta original de La dimensión vegana, la qual jo vaig adaptar amb farines d'arròs, blat de moro i de blat sarraí, i també el vaig adaptar amb la fruita que acostuma a utilitzar-se per al damunt, la maduixa. En aquest temps ja no és època, així que vaig utilitzar albercocs, que l'arbre de casa en tenia un tou i no els podia llençar.

Les mesures són americanes, així que utilitzem tasses i culleres.



Els ingredients que vaig utilitzar, doncs, són els següents:

Per a la massa:
  • 1/4 tassa de margarina de soja
  • 1/2 tassa de barreja de farines (jo vaig utilitzar arròs, blat sarraí i maicena)
  • 1/2 cullera d'aroma de vainilla
  • 1/2 tassa de sucre
  • 1/8 culleradeta de sal
Per al pastís de formatge
  • 1 bloc de tofu de 250 gr
  • 1/2 cullerada de farina d'arròs
  • 1 cullerada de farina de blat sarraí
  • 1 cullerada de maicena
  • 1/4 tassa suc de llimona
  • 1/2 tassa de sucre
  • 1 albercoc
  • 1/2 tassa de iogurt natural de soja (sense edulcorants)
  • 1 cullerada agar agar en pols
  • 3/4 tassa de llet de soja
Per a la part del damunt
  • 4 albercocs grossos (o 6 de petits)
  •  1 cullerada agar agar en pols
En primer lloc agafem els ingredients per a la base del pastís i els barregem bé amb les mans, en fem una bola i ho deixem reposar a la nevera durant mitja hora. 

Passada la mitja hora, agafem un motllo rodó que prèviament haurem engreixat i hi aplanarem la base, la punxarem una mica i la posarem al forn a 170º durant 5 minuts. 


Per fer la part del pastís de formatge, posem els ingredients, excepte la llet de soja i l'agar agar, en una batedora i ho triturem bé. 

Un cop triturat quedarà aquest aspecte com a grumollut...


Ara posen en un cassó al foc la llet de soja i l'agar agar i, sense deixar de remenar, que sinó se'ns enganxarà al cul, durant 3 minuts. Ha de bullir una mica, però sobretot sense deixar de remenar. Un cop passats els tres minuts ho afegim a la barreja de la batedora i tornem a posar-la en marxa, i ens quedarà aquesta textura més fina.

Això ho afegim al damunt de la base i ho posem al forn, a 170º durant mitja hora, amb escalfor per dalt i per baix. Passat aquest temps, ho punxem amb un escuradents o el que utilitzem per costum per a aquesta finalitat, i si surt net, ja el podem treure. Si no, el deixem uns minuts més. Com ja sabeu, cada forn és un món, i el vostre no serà una excepció.


Ens quedarà així. Si utilitzeu farina normal, amb gluten, segurament us creixerà més dels costats formant una lleugera U. 

Finalment, posem els albercocs en un pot tallats a quarts i hi passem el túrmix fins deixar-los ben fins. Jo els he posat amb pell.


Aquests albercocs els posarem en un cassó amb 1 cullerada d'agar agar en pols, i remenarem bé per tal que no se'ns enganxi. Un cop han passat tres minuts remenant-ho, ho afegim damunt del pastís de formatge i deixem reposar fins que es refredi i qualli. 


Un cop a temperatura ambient, posar a la nevera i que es refredi. 


Desenmotllem, tallem, servim i mengem. 

Pots decorar-ho amb unes fulletes de menta, que li donaran color.

1 comentari:

  1. Fantàstic pastís!!! Espero que et vagi bé al concurs! Jo m'he liat amb la data i he fet tard!!! Sóc un pelet desastre!!!

    ResponElimina