dijous, 15 d’agost de 2013

Coca de trempó

Dies enrere us vaig fer la recepta del trempó i us explicava que és una recepta típica d'estiu de la cuina mallorquina. També us en deia quin és l'origen del seu nom, i en balear, el verb trempar vol dir barrejar. Per tant, trempó són les verdures d'estiu amanides i barrejades. 

La base del trempó són els tomàquets, pebrot verd i/o vermell, ceba tendra, oli i sal. Els extres que s'hi vulguis afegir, com olives, tàperes i demés, ja són característiques de cadascú, la signatura personal de cada plat i de cada xef.

La coca és per als habitants dels Països Catalans el que la pizza és per als italians, i no deixa de ser, en ambdós casos, una massa de farina pastada amb oli a la que al damunt s'hi posen ingredients variats, que tan poden ser dolços com salats. 

Per fer aquesta coca vaig utilitzar unes farines sense gluten que ja venen preparades al mercat. Hi ha de força marques (Schär, Proceli, Beiker...). Ara no recordo ben bé amb quina de les marques ho vaig fer, crec que amb Beiker, però no n'estic segura. 

El fet és que els ingredients per a la massa són els que us dic a continuació:
  • 200gr. de farina sense gluten
  • 5gr. de sal
  • un raig d'oli
  • 20gr. de llevat viu
  • l'aigua que accepti la massa
Els ingredients per al trempó són:
  • tomàquet
  • pebrot verd i/o pebrot vermell
  • ceba tendra
  • oli d'oliva
  • sal
Posem en l'amassadora la farina, l'oli i la sal i escalfem un xic d'aigua per desfer-hi el llevat. Ho remenem bé i ho afegim a la barreja anterior, i posem l'amassadora en marxa. 

Anem afegint més aigua fins que ens quedi una massa que no es pot amassar amb les mans, però que tampoc és líquida. I ho deixem reposar en un lloc on no hi hagi corrents d'aire per tal que la massa pugi. 

Un cop ha pujat, agafem la massa necessària per fer una coca i l'estenem damunt d'un paper vegetal per posar-ho a la safata del forn. Sempre, sempre, sempre poseu la massa sense gluten damunt d'un paper vegetal, sinó se us pot enganxar i desmuntar l'invent quan ho serviu. 

Per tal que no se'ns enganxi a les mans, aquestes ens les mullarem amb aigua i podem anar donant forma a la massa per a una coca, amb les pròpies mans.


Si voleu aplanar-ho amb un corró us recomano que poseu un altre paper vegetal al damunt, sinó teniu el risc que se us enganxi la massa al corró. Intenteu que quedi de mig dit de gruix.Ara ho posem al forn i que torni a actuar el ferment.

Mentre, tallem les verdures a dauets petits i les col·loquem en un bol per poder-les barrejar bé. Les amanim amb sal i oli. 


Posem la barreja de les verdures damunt de la coca i les aplastem una mica amb la mà  perquè s'enganxin a la massa. Jo no he posat cap salsa de tomàquet entre la base i  les verdures, però si us ve de gust, podeu fer-ho, evidentment.


Ho enfornem durant mitja hora a 190º i quan ho treiem del forn ho deixem reposar una estona. 

Per servir, jo acostumo a posar un raig d'oli ala coca abans de tallar-la a trossets. I un cop fer a rectangles, cadascú que s'agafi la quantitat que vulgui, fins que s'acaba. Perquè s'acaba!!!

I tot això, acompanyat d'una copeta de vi blanc ben fresquet i sonant la cançó del dia d'avui: Maria.

Us deixo fins a la proopera entrada, que tot i no tenir dits (de manera temporal) i no poder cuinar, tinc entrades pendents per penjar i que a uns us deixaran indiferents, a d'altres no.

Que tingueu molt bon dijous!


2 comentaris:

  1. Quan vaig veure l'amanida de trempó ja em va fer molt goig, m'agraden molt les verdures crues, i així amb coca i feta al forn ha d'estar tremenda!!

    ResponElimina
  2. Una coca deliciosa! I molt sana! Una manera divertida de menjar verdura!

    ResponElimina