dimarts, 20 d’agost de 2013

Dos currys: "de verdures dolç i picant" i "picant de patates"

El món dels currys és il·limitat. Això ho he descobert després de fullejar el llibre Los 50 mejores currys de la India, que és de la meva germana i que és qui va fer aquestes dues receptes.

L'origen del curry sembla ser que és al sud de la Índia i que era qualsevol plat que acompanyés un arròs. Amb el temps això ha anat evolucionant i es diu que curry és qualsevol plat amb espècies d'estil indi, és a dir, una salsa especiada, picant o no, que sovint és de verdures i acompanya a un plat amb ingredients d'origen animal i verdures i també, força sovint, acompanyant les llenties. Si teniu oportunitat de llegir Mi viaje con Gemma allà us descobreixen part de la cultura índia i us podeu imaginar com és la geografia d'aquest país del continent asiàtic. D'altra banda, teniu el llibre El vendedor de saris expliquen algunes cosetes de la gastronomia índia i, al final del llibre, hi ha un glossari amb paraules que es diuen al nord i al sud de la Índia.

Ara fa un any us vaig presentar un curry de síndria que també va fer la meva germana i que jo vaig tastar en un sopar. 

Al mateix lloc, els mateixos convidats i un menú a base de currys aquest any hem repetit i va fer dos currys diferents, picants tots dos, que vam menjar amb arròs basmati i vam fer-ho passar avall amb un vi deliciós.

El primer dels dos currys és un dolç i picant, de verdures. A la imatge queda com una samfaina, oi? Però no hi té res a veure! És picantó que dóna gust... :-)

Per al curry de verdures dolç i picant necessitem els següents ingredients:
  • 5 chiles
  • 2 dents d'all
  • 1 culleradeta de cafè de comí en gra
  • un rajolí d'oli
  • 2 cebes
  • 1/2 culleradeta de cafè de comí en pols
  • 3/4 culleradeta de cilantre en pols (és com julivert, picat)
  • 3/4 de chile picat
  • 1 culleradeta de garam masala
  • 1/2 culleradeta de cúrcuma en pols
  • 2 tomàquets madurs
  • sal
  • un pot de tomàquet triturat
  • verdures al gust (pebrot, carbassó, pastanaga, xampinyons, col-i-flor, bròquil, albergínia... les que més ràbia us facin)
 La preparació d'aquest curry és la següent: 
  1. Pelem i piquem les cebes. 
  2. Triturem les espècies (chiles, all i comí) fins a obtenir una pasta. Millor si ho feu en un morter.
  3. Posem oli en una paella o en una cassola i hi posem les cebes picades a sofregir. 
  4. Afegim les pastanagues a dauets o a quadrets.
  5. Posem a la cassola la pasta d'espècies anterior durant dos minuts.
  6. Afegim les espècies en pols i remenem durant un minut sense parar.
  7. És hora de posar els tomàquets pelats i trossejats i coure durant quatre minuts.
  8. Posem les verdures a quadrets (carbassó, pebrot, mongeta tendra, xampinyons...)
  9. Finalment posem un pot de tomàquet triturat i rectifiquem de sal, i ho deixem coure fins que està fet.
Opcionalment, podem afegir-hi un dauet de gingebre fresc per si us queda poc picant al vostre paladar.

Emplatem amb arròs basmati al costat i ho remenem per menjar. 

És important seguir els timings de les coccions de les espècies, ja que si ens passem d'aquest temps pot canviar el gust que n'esperem i, a més, se'ns poden cremar, deixant el plat final per anar a la brossa.


Pel curry de patates picant utilitzem els següents ingredients:
  • 2 patates pelades i tallades a dauets
  • oli 
  • 1/2 ceba
  • 1 dent d'all
  • 2 grams de comí en gra
  • 1 gram de chile
  • 4 grams de curry en pols
  • 4 grams de garam masala
  • un dau de gingebre fresc
  • sal
  • 400 grams de tomàquet triturat (podeu agafar un pot)
  • 400 grams de cigrons cuits
  • 400 grams de pèsols cuits (poden ser congelats o en conserva)
  • 400 ml. de llet de coco (2 llaunes petites o una de gran)
Els passos a seguir per tenir un bon resultat d'aquest curry són els següents:
  1. Posar a bullir les patates, a daus, durant 15 minuts. Passat aquest temps, escórre-les i deixar-les dins l'olla tapada, que el vapor les acabi de fer.
  2. A banda, bullir els pèsols, cas que els tingueu congelats. També els podeu utilitzar de pot, però no sé quin gust tenen, la veritat. 
  3. A banda, en una cassola, posar-hi oli i hi sofregim la ceba i l'all, picadets. Afegim les espècies, el gingebre i la sal, i ho coem durant 2 minuts.
  4. Afegim els tomàquets i els deixem coure una estona. Quan ja quasi estan cuits, posem els pèsols, les patates i els cigrons, remenem i aboquem la llet de coco. Ho deixem coure entre 5 i 10 minuts. I ja ho podem servir.
 
Els currys són uns plats laboriosos, no dic pas que no. Però són unes salses que en pots fer més quantitat i congelar-la per un altre dia, cosa que és molt pràctica perquè et resol alguns dinars o sopars, oi?
Això sí, l'olor de la casa, quan cuineu, pot ser de fer-vos tombar.

Tipus d'espècies utilitzats en els dos currys
És important saber que hi ha el celiandre fresc i el celiandre en gra o en pols. El fresc és molt semblant al julivert, si no fos per l'olor es pot confondre.

2 comentaris:

  1. M'encanten els plats amb un punt de picant! i si a sobre són amb verduretes i arròs, encara més! la veritat és que no sabria per quin dels dos decidir-me!

    ResponElimina
  2. Està clar que ta germana és una "curryera" brutal!

    ResponElimina