divendres, 30 d’agost de 2013

Melmelada de mores

Finals d'agost, època en què els esbarzers comencen a estar plens de mores silvestres. Ahir a la tarda vaig anar amb els nens a buscar mores, tot fent un passeig i respirant l'aire que ens dóna la natura. Cada any en vaig a buscar i fins ara me'n posava al iogurt o a les madalenes, però mai n'havia fet melmelada. I aquest any, m'he decidit! 

Deu ser que Sant Fèlix m'ha il·luminat abans d'hora... I és que a Vilafranca estem de festa major, la més típica! El dia 30 és el dia de Sant Fèlix i hi ha la diada castellera per excel·lència. Acostumen a actuar les colles dels Castellers de Vilafranca, com a anfitrions, i els Minyons de Terrassa i la Joves i la Vella de Valls com a convidats. Quan acaben les quatre rondes  i els pilars, que poden ser als volts de les 17:00h, es fa el dinar de festa major i a la tarda surt la cercavila, amb tots els balls, que fan un circuit per tota la vil·la fins arribar a la basílica de Santa Maria, on hi ha un dels millors moments, per al meu gust, de la festa major: l'entrada!

Un dels símbols que definieix la festa major és el mocador casteller vermell amb topets blancs, com el que he cobert la tapa de la melmelada :-)

Primer de tot us recomano que aneu a buscar mores amb carmanyoles, amb la finalitat que no s'aplastin, i millor si en porteu alguna que sigui allargada i ampla de la base, més que no pas estreta i alta.


Els ingredients per a la melmelada són, tal i com jo la faig, es clar...:
  • 900gr de mores silvestres
  • 300gr de sucre
  • suc de mitja llimona
En primer lloc netegem les mores i en treiem els "rabillus" que puguin tenir.

Les aboquem en una cassola, hi afegim el sucre i remenem. Quan el sucre s'hagi fos, posem el suc de llimona i deixem reduir.


Quan bona part de l'aigua que han deixat anar (en tenen molta!) s'hagi evaporat. ho passem per túrmix. 

Si ho voleu, podeu passar-ho per un colador per evitar trobar-nos llavors, però jo aquest pas me'l salto. Prefereixo trobar-me les llavors i que em facin crec crec entre les dents. 

Un cop acabada, la posem en pots esterilitzats i ho tanquem al bany maria, per tal que ens aguantin temps al rebost, i ho etiquetem amb la data. 

Gloriós Sant Fèlix, que de Vilafranca n'és patró, i visca la Festa Major!!!!!!!!!!!!!

5 comentaris:

  1. Me gusta este plato. Muchas gracias por la receta!

    ResponElimina
  2. Que bona la melmelada de mores!! per la meva zona no en tenim, una llàstima!! i que mono el pot amb la roba típica de la festa major, gaudiu-la!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Síiii, amb aquesta tela he fet diverses cosetes, sobre tot collarets :-)

      Elimina
  3. Quina joia poder anar a buscar móres, fer-ne melmelada i engalanar-la de festa major!!! Per cert...que la gaudiu força!!!

    ResponElimina
  4. Yo he tenido moras pero los niños (entre hijos, sobris y padres que son como niños) se las comieron todasss!!!!
    Como me hubiera gustado probar una mermelada como la tuya.
    Besotes.

    ResponElimina