diumenge, 18 d’agost de 2013

Pastís de plàtan i llàgrimes de xocolata, vegà i sense gluten

Tinc dos plàtans a la nevera pensits, axuxurrits, ennegrits i tots els -its possibles que pugui tenir un plàtan. I el menjar no es llença.

Les gosses no en poden menjar, perquè a una d'elles no se li posa bé ens els budells i no és qüestió que una en mengi i l'altra, pel delit, es baralli amb la primera. No, no, no! A casa no llencem res i tampoc incitem a la violència, ni amb persones ni amb animals. 

Així que hi he donat un parell de tombs i m'ha sortit aquesta idea: pastis de plàtan i xocolata. De fet, la xocolata lliga amb totes i cadascuna de les fruites, oi?

He fet el pastís amb aquella barreja de farines sense gluten que ara sempre en tinc de preparada. De moment només he provat dolços, però potser posant una xic de sal a la massa em serveix per pizzes, quiches... ja veurem, he de seguir investigant en l'inmens món de les farines!!!!

A veure què us en sembla...

Les mesures les he fet en tasses i, aquesta vegada, per si algú no té tasses, he mesurat el pes en grams, cas que preferiu aquesta opció. 

Com sempre que fem cosetes sense gluten, la d'ingredients que s'utilitzen sembla que mai s'acabin. I si a més hi afegim que volem que sigui sense ingredients d'origen animal, la llista pot ser un xic més llarga, la cosa es pot fer més complicada, però res que no tinguem al nostre rebost, com qui té un vestit negre (little black dress) de fons d'armari. 

Jo tinc un LBD d'estiu i un LBD d'hivern a l'armari. El d'estiu, donat que aquest any amb les topades no he pogut posar-me els talons, no me l'he posat, però és un clàssic que tota dona ha de tenir. És allò que els castellans en diuen "que sirve tanto 'pa un roto que 'pa un descosío", oi? L'únic que, si no sou la Martha Stewart, no us el poseu per cuinar!!!!!!!

Va, va, al que anem... comencem pels ingredients:
  • 2 tasses / 360 grams de farina sense gluten
  • 1 teaspoon /culleradeta de cafè de goma xantana (goma guar si teniu al·lèrgia al blat de moro)
  • 1 tassa / 200 grams de sucre moreno
  • 2 sobres de llevat químic (color lila) del Mercadona
  • 1 teaspoon / culleradeta de sal
  • 1/2 teaspoon /culleradeta de canyella en pols
  • 2 plàtans madurs
  • 1 tassa / 200ml de llet de coco
  • 1/2 tassa / 100ml d'oli
  • 2 teaspoon / culleradetes de vinagre blanc (jo he posat de poma)
  • 1 tablespoon /cullera d'aroma de vainilla
  • 1 paquet de 100gr llàgrimes de xocolata
Aquesta és una recepta que primer posem en un bol la barreja sòlida i en un altre la barreja líquida, i després ho ajuntem tot, excepte les llàgrimes de xocolata.

En primer lloc, en un bol mitjà o gran posem la farina, el sucre, els sobres de llevat, la sal i la canyella en pols, remenant-ho bé que no hi quedin grumolls (sobre tot del sucre moreno).


En un bol per al túrmix hi posem els plàtans, la llet de coco, l'oli, el vinagre i l'aroma de vainilla, i deixem una pasta ben fins. 

Incorporem aquesta barreja a la anterior. 


I amb les varilles elèctriques en fem una massa on tot estigui ben integrat. Si no teniu varilles elèctriques, podeu fer-ho amb un enganyamarits o una forquilla.


Finalment hi incorporem les llàgrimes de xocolata i ho remenem molt bé, poc a poc, en compte. Jo, abans les he tingudes una estoneta a la nevera, per tal que no se'm desfessin.


En una safata de, més o menys, 20x30, la forrem amb paper vegetal o la untem d'oli, i hi posem la barreja. 


Ho tindrem al forn a una temperatura de 175º durant uns 45-50 minuts. Com sempre us dic, donat que cada forn és un món, jo aconsello mirar cinc minuts abans del que us diu la recepta, ja que se us pot cremar o bé necessitar més temps perquè us queda poc fet. 

Quan ho treiem del forn, ho deixem atemperar i desmotllem. 

Per acabar aquesta entrada, per no perdre el costum, us adjunto un vídeo amb una música que vol dir molt per mi, que té un significat molt important. 

Avui m'inclino per Menaix a Truà, un trio format pel Cris Juanico dels Ja t'ho, el Juanjo dels Gossos i en Toni Xuclà, músic incomparable amb la guitarra.

La melodia és fantàstica, la lletra... vosaltres mateixos.Les imatges molt adequades, en blanc i negre. 

Passeu una bona tarda de diumenge!!!


4 comentaris:

  1. Mira que he fet coques i pans de pessic diferents, però mai hi he ficat plàtan! t'ha quedat molt bé i segur que boníssim! ah, i totalment d'acord amb el LBD, un bàsic! ;-)

    ResponElimina
  2. Visca la rebosteria d'aprofitament! Estàs feta tota una investigadora culinària! Petons!

    ResponElimina
  3. Una pregunta, d'on has tret les llagrimes de xocolata veganes? Gracies

    ResponElimina
    Respostes
    1. Les vaig comprar per internet. Crec que a la veganoteca no en tenen. Si no en trobes, tens l'opció d'esmicolar una mica de xocolata negra.

      Elimina