diumenge, 20 d’octubre de 2013

Amanida de taronja i alvocat

Temps enrere, una companya de feina va anar de viatge i em va portar un petit present. Una coseta negra i salada, que va fer que pensés com podia utilitzar-lo a la cuina.Havia de ser alguna cosa d'un color clar on hi destaqués el color negre de la sal. No sabia ben bé com. No sabia ben bé què. I fa temps que no deixo de donar-hi tombs. 

Fins que finalment, s'ha encès la llumeta al meu cap i he fet una amanida que ha triomfat. De fet, l'interruptor  ha passat d'estar en off a estar en on gràcies a Pinterest, com moltes altres vegades. Vaig veure una amanida de ruca, alvocat i taronja amb uns fruits secs, però he prescindit d'algunes cosetes...
He aprofitat que ja comencen a haver-hi taronges noves, àcides, carnoses i sucoses, i és ara quan més les gaudeixo. I combinat amb alvocat, el contrast entre la pasta d'aquest i la sucositat i acidesa de l'altre, han fet un mix de categoria.

És una amanida senzilla, amb pocs ingredients, i una vinagreta també molt simple. I aprofitant la calor que encara ens ronda, una amanida refrescant sempre va bé.

Com en les darreres entrades, primer de tot faré esment de quines són les propietats de cadascun dels aliments emprats:

Taronja: La taronja conté un 58% de sals minerals (potassi, calci i fòsfor), vitamines A, C, B1, B2, B6. També conté bons nivells de pectina i oligoelements (ferro, coure, zinc, manganès i brom). Entre les nombroses propietats de les taronges, destacarem que és una fruita desintoxicant, diürètica, aperitiva, remineralitzant, tònicomuscular, antiinfecciosa, refrescant, digestiva, antihemorràgica, laxant, antisèptica intestinal, urinària... Totes aquestes propietats fan que sigui una fruita recomanable en casos de malalties hepàtiques, restrenyiment, diabetis, urèmia i gota.

Alvocat: L’alvocat té un alt contingut calòric (a causa de la gran quantitat de greixos i olis que hi ha a la polpa) i aporta a l’organisme vitamines A, B, D i E. Es tracta d’un fruit pobre en sucre, però cap fruita el supera en el nivell de proteïnes. També és ric en sals minerals com potassi, sodi, fòsfor i clor, a més de tenir un bon nivell de ferro i coure. L’elevat valor nutritiu sumat a que els àcids grassos insaturats prevalen en la seva composició fan que l’alvocat sigui molt apte per a l’alimentació, sobretot la dels nens. També és indicat en el creixement, convalescències, embaràs, nerviosisme i en diverses afeccions gàstriques i intestinals. Aquesta fruita té la propietat d’equilibrar el sistema nerviós i augmentar l’acidesa urinària. Com que l’índex de iode en l’oli de l’alvocat és molt alt, menor és la presència d’àcids saturats, amb el que s’aconsegueix reduir al mínim l’aportació de colesterol.

Ingredients: 
  • 1 taronja
  • 1 alvocat
  • sal negra
  • Per a la vinagreta
    • suc de mitja llimona
    • vinagre de mòdena
    • oli
En primer lloc partim l'alvocat per la meitat, li treiem l'os, la pell de les dues meitats i el filetejem. I el posem en una safata.

Ara és el torn de la taronja, que la partirem per la meitat, la pelarem evitant que quedin parts blanques, i també la filetejarem i la posarem damunt de l'alvocat.

Ara fem una vinagreta i la tirem pel damunt de la taronja.

I pel damunt, la sal.
I ja tenim l'amanida a punt per menjar!

Gràcies Lorena, sense el teu regalet aquesta amanida no hauria estat possible :)

13 comentaris:

  1. um!! semblen llavors en lloc de sal! hehe!
    ha d'estar bona, tot el que porti advocat ho és! :-)
    el món de les amanides es inesgotable!

    bon dilluns!

    ResponElimina
  2. aaahhhh, doncs no quedaria pas malament amb un sèsam torrat o llavors de grosella... el proper dia ho faré!
    :)

    ResponElimina
  3. Gràcies, les teves!! perquè continuïs creant i jo provant!! ;)

    ResponElimina
    Respostes
    1. seehh! continuaràs fent de conilleta d'indies durant un bon temps, encara :)

      Elimina
  4. mmm, quins colors més polits!!! ("macos" jeje). Deu estar boníssima!! Amb aquests ingredients... És la primera vegada que veig sal negra! que curiosa! sí que sembla sèsam. Una abraçada!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. jo tampoc coneixia la sal negra, però queda la mar de maca fent contrast, oi?

      Elimina
  5. Ni idea que hi havia sal negra...és ben bé que cada dia aprenc coses noves!!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. jo també ho desconeixia, però mira... jo també aprenc coses noves cada dia

      Elimina
  6. Molt bona proposta aquesta amanida, Marta!!! Diuen que l'alvocat és la mantega dels vegans, de fet jo ho vaig poder comprovar al fer unes galetes, almenys és va comportar de manera semblant. I que millor per resta greixos que l'àcid de les taronges? i Aquesta sal no la coneixia... cada dia aprenem coses noves i llueix molt pel seu color!!! Petonets i bon cap de setmana.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltes gràcies Mercè! Sí, els greixos i els àcids és una molt bona combinació. Colors agradables als ulls i gustos, al paladar.

      Elimina
  7. Ooohhh, quina recepta més original Marta!!
    M'encanta que avui en dia puguem gaudir d'ingredients que no fa gaire ni tan sols sabíem que existeixen...
    Petons!

    ResponElimina
    Respostes
    1. cert, la globalització té aquestes coses bones!

      Elimina