diumenge, 13 d’octubre de 2013

Focaccia sense gluten amb tomàquets xerris i orenga

La focaccia és d'origen italià i és una mena de pa pla, amb herbes aromàtiques i algun altre ingredient pel damunt, molt semblant a la pizza, però potser més gruixut, amb més molla, per entendre'ns.Vindria a ser una coca salada.

Feia molt temps que volia fer alguna cosa així per acompanyar els túpers del migdia a la feina, i d'aquesta manera també menjo no només verdures i llegums, sinó que també hi afegeixo cereals, encara que siguin amb farina. 

També l'he portat per esmorzar algun dia, que juntament amb un plàtan m'ha fet aguantar fins quasi l'hora de berenar. 

El cert és que és molt senzilla de fer, de debò. 

Els ingredients que he utilitzat són: 
  • 350gr de farina sense gluten
  • 50cc d'aigua tèbia
  • 25gr de llevat fresc
  • 150cc d'aigua
  • 10gr de sal
  • 30gr d'oli
  • orenga
  • tomàquets xerri
En primer lloc he desfet el llevat fresc amb els 50cc d'aigua tèbia, tot remenant amb una forquilla, que no ens quedés cap engruna dins del got.

En un bol he posat la farina, l'aigua, la sal i l'oli i he començat a barrejar-ho amb l'amassadora. Mentre anava amassant, he incorporat la barreja de l'aigua i el llevat fresc, i he continuat amassant durant dos o tres minuts més, fins aconseguir una massa com aquesta. 

L'he deixat reposar per a què el llevat actués durant 30 minuts, que és el temps que ha necessitat la massa per doblar el seu volum. 

Seguidament l'he traspassada a una safata forrada amb paper vegetal, l'he aplanada una mica i hi he posat orenga i tomàquets xerris. 

Ho he posat al forn preescalfat a 200º durant 20 minuts i ho he deixat refredar abans de tallar. 

Tallat a quadrets i congelats, val a dir que quan es mengen és millor que els passeu 30 segons pel microones, perquè queda molt tou i ve més de gust. Al no portar gluten, la massa queda sense esponjositat, per això és recomanable donar-li un toc de calor.

10 comentaris:

  1. Sense gluten no n'he provat mai, però fa molt bona pinta! ideal per completar el dinar!

    ResponElimina
    Respostes
    1. fes-la amb farina de blat normal, ja veuràs com t'agradarà!

      Elimina
  2. mmm!!!! quina pinta, está dient: menja'm!!
    Sembla ben fàcil de fer i es una bona manera de completar el dinar, es cert!


    :-D salut!

    ResponElimina
    Respostes
    1. doncs sí, és molt senzilla i la congelo a quadrets i cada dia que en vull, només cal agafar un trosset i llest per al dinar de carmanyola :)

      Elimina
  3. Marta, segur que està boníssima!
    Des que m'he vist seguint la dieta paleolítica (per necessitats esportives... no es pot dir que en sigui una fan, fan ;D) he vist i descobert tantes coses que estic oberta a tot!! :)
    Una abraçada!

    ResponElimina
    Respostes
    1. dieta paleolítica???? hahahaha, no l'havia sentit a dir mai aquesta :-)
      digue'm quina és aquesta, que m'agradarà fer-ne proves

      Elimina
  4. Té bona pinta!! Una vegada vaig provar una focaccia amb romaní a un restaurant italià i va ser boníssima!!! Tan senzilla i tan bona eh?
    Per cert, on compres la farina sense gluten? Per curiositat... Intentaré fer més receptes per a celíacs, un nou repte del blog! jeje

    ResponElimina
    Respostes
    1. oooohhhh amb romaní és boníssima també!
      la farina sense gluten que utilitzo és una barreja que faig entre farines integrals, farines blanques i midons. Acostumo a comprar-ho a biomix (www.biomix.es) però he de fer comandes grosses perquè em surti a compte. I si veig que em falta alguna coseta, o bé vaig al Veritas, tot i que és un robo a mano armada, o bé vaig a dietètiques a Vilafranca, tot i que s'ha de vigilar molt que no tinguin "trazas de gluten".

      Elimina
  5. Focaccia amb tomaquets...que bona i bonica!!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. D'una manera o altre, els europeus mengem pa. Millor aromatitzat!

      Elimina