dimecres, 16 d’octubre de 2013

Pa de llavors sense gluten

16 d'octubre, dia mundial de l'alimentació. De la bona alimentació. Això vol dir que a ningú li falti un plat a taula cada dia, que es deixi d'anar a locals de menjar fast-food, i també per aquest motiu Càritas ha posat en marxa una inciativa que per cada foto penjada a Instagram on s'hi indiqui #donatuplato, es donarà un plat de menjar en un menjador social de Càritas. 

Feta aquesta introducció, val a dir que cada any es dedica aquest dia a una causa en concret, i aquest any 2013 ha estat als sistemes alimentaris sostenibles per a la seguretat alimentària i la nutrició.

I també és el dia mundial del pa, per aquest motiu avui faig aquesta entrada. Un pa de llavors sense gluten, que l'he fet sense farina, ni integral ni no integral. I us preguntareu... com???? Doncs ho podreu comprovar a continuació. 

I seguint el format de la darrera entrada, a petició d'un suggeriment d'una seguidora, us indicaré propietats de cadascun dels ingredients que hi ha en aquest pa. 

  • ametlla: Té propietats antioxidants, estimula els moviments intestinals, dona sensació de sacietat, conté arginina, un aminoàcid essencial per als nens. Ajuda a reduir el colesterol LDL i al mateix temps el risc de patir malalties cardiovasculars.
  • quinoa:  Té un alt contingut de proteïnes que va des del 12-18%, i per ser una proteïna completa, que conté tots els aminoàcids necessaris per a la construcció de les proteïnes utilitzades pels éssers humans. A diferència dels cereals, la quinoa té una àmplia quantitat de lisina. La quinoa és una excel·lent font de fibra dietètica tant soluble i com no soluble. També és alta en gran varietat de vitamines i minerals, especialment manganès, magnesi, ferro, coure i fòsfor. Està lliure de gluten i és fàcil de digerir, molt baixa en l'índex glucèmic, el que significa que manté els nivells de sucre en la sang.
  • llavors de carbassa: un producte poc consumit, però és molt saludable. Aquestes llavors tenen propietats nutricionals i medicinals importants. Les llavors de carabassa li aporten a l’organisme una gran quantitat de vitamines, minerals y nutrients. 
  • llavors o pipes de girasol: són un aliment hipergras, molt ric en minerals i amb algunes vitamines. El seu consum ajuda a prevenir problemes circulatòries i cardiovasculars, ajuden a reduir les lesions i són molt recomanables per als esportistes, són beneficioses per a l'activitat cerebral gràcies als seus alts nivells de fòsfor i magnesi.
  • llavors de chia: La Chia és la major font vegetal d’àcid grassos omega-3 i això ajuda a reduir el colesterol dolent i els triglicèrids.
  • llinosa: És un retardant de l’envelliment de la pell, millorant el seu aspecte i textura degut al seu contingut de minerals i  vitamina E. Té un efecte regulador del colesterol gràcies als oligoelements que conté. L’oli que conté la llavor de lli és una de les majors fonts vegetals d’àcids grassos poliinsaturats essecials que es denominen Omega 3. Es diuen essencials perquè el nostre organisme els necessita incorporar directament a la ingesta ja que no té la capacitat de fabricar-los a partir dels aliments.
  • psyllium husk: molt utilitzat com a laxant natural, també té propietats  per disminuir el colesterol, ajuda a baixar els nivells de sucre a la sang, nivella la pressió, i regula els mals símptomes dels budells. 
Per fer aquest pa necessitem:
  • 2,5 tasses d'aigua freda
  • 1 + 1/2 tasses de pipes de carbassa
  • 1 tassa de flocs de quinoa
  • 1 tassa d'ametlles crues
  • 1/2 tassa de llavors de lli
  • 3 cullerades de psillium husk
  • 2 cullerades de llavors de chia
  • 1 cullerada d'herbes d ela provença
  • sal
És imprescindible per aquest pa el psyllium husk, que el trobarem en botigues d'alimentació d'origen hindú. Les botigues d'alimentació asiàtica en general (xinos, pakis...) no en tenen. Exclusivament en botigues indies. Jo vaig a una del carrer Sant Pau a Barcelona, que hi ha una senyora simpatiquíssima i tenen un tou d'articles que per mi fins ara eren desconeguts però que ja he començat a comprar i estic pendent de tastar, com els papadums. I aquest ingredient ens serveix per aglutinar  i que no se'ns desfaci.


La preparació és la següent: 

Passem 1 tassa de pipes de carbassa, 1 tassa de flocs de quinoa i 1 tassa d'ametlles pel processador d'aliments. Jo he fet en dues parts al típic 1-2-3 de cal Moulinex, i m'ha quedat bé! Ha de quedat com una textura de farina...

En un bol posem la barreja anterior i hi afegim tota la resta d'ingredients sòlids. 


Ho barregem bé i anem afegint l'aigua poc a poc, fins que ens quedi una massa que s'enganxa una mica. Haurem de deixar que reposi una hora i mitja o dues hores, per tal que totes les llavors absorbeixin l'aigua. 

Passat aquest temps, ho posem en un motllo de mida de plum cake i hi posem pipes de girasol i de carbassa pel damunt.


Ho posarem al forn a una temperatura de 180º durant 35 o 40 minuts.

Per menjar-ho, jo ho passo una mica per la torradora i hi poso algunes verdures al damunt, i tinc un esmorzar la mar d'energètic i vitamínic, i tinc un matí complert. Podeu posar-hi, que hi queda genial, tomàquet i alvocat. Les herbes de la provença us hi donaran un bon sabor, de debò.

6 comentaris:

  1. ¡Me encanta tu propuesta Marta!... Ese pan alimenta de verdad y seguramente para esas tostadas de mis desayunos de los fines de semana lo haga.
    Besotes.

    ResponElimina
    Respostes
    1. un plan muy completo y sin levadura! Yo me lo tuesto un poquito y le pongo aguacate y tomate, buenísimo!

      Elimina
  2. Quin pa més diferent... Mai hagués pensat que podia sortir un pa tan ben fet amb aquests ingredients! Genial. Provaré la recepta, pero aquest ingredient indi no se on el trobaré..mai havia sentit aquest nom..

    ResponElimina
    Respostes
    1. no tens botigues indies a Mallorca? és un pa ben complert, i molt bo!

      Elimina
  3. Respostes
    1. té tot el que pot tenir un pa i més, amb ingredients que no fan mal a l'estómac ni al cos en general

      Elimina