Cada any, des del 1987, durant el mes de novembre es fa una gran recollida d'aliments per a totes aquelles persones que tenen pocs recursos econòmics. No només famílies se'n veuen afavorides d'aquesta recollida, sinó que també els menjadors i albergs socials també reben part d'aquests donatius que fem les persones més afavorides.
Aquest any serà els propers dies 29 i 30 de novembre la gran recollida, i serà en diferents cadenes de supermercats arreu de Catalunya on s'hi trobaran voluntaris que ens lliuraran una bossa a l'entrada i ens indicaran que donem la voluntat amb productes que són fàcils de guardar (arròs, llegums, pasta, sucs, llet, oli, sucre, conserves...). Mentre fem la nostra compra anem omplint, també, la bossa que ens han lliurat al principi amb el que creiem oportú, i ho lliurem a la sortida a un altre voluntari.
Podeu trobar més informació del Gran Recapte d'Aliments i dels Blogs contra la Fam.
Jo faig una petita aportació abans del gran dia amb aquesta recepta: coliflor amb mongetes blanques. He escollit aquesta perquè les mongetes, entre d'altres llegums, seran una de les grans aportacions que farà la gent.
Les propietats d'aquests dos ingredients són:
Coliflor: El seu principal component és l'aigua que, al costat del seu baix
contingut en hidrats de carboni, proteïnes i greixos, aporta un nombre
escàs de calories i la converteixen en una aliada per a les dietes. Pel
que fa a les vitamines, destaca la C (acció antioxidant), així com la B1
(actua en el metabolisme dels hidrats de carboni), la B2 (ajuda a la
producció d'energia) i la B3 (ajuda al funcionament del sistema digestiu
i nerviós). A més, conté potassi i fòsfor i pel seu alt contingut en
elements fitoquímics, que contribueixen a prevenir algunes malalties
degeneratives i estimulen el sistema immunològic, és altament
recomanable.
Mongeta blanca: És un llegum ideal per a aquelles persones que tinguin un
colesterol alt, ja que segons s'ha pogut constatar, ajudarà a rebaixar
fins a un 20%. Això és així gràcies a la fibra soluble que conté.
Però la fibra no només destaca per aquesta particularitat, ja
que també alleuja i millora el trànsit intestinal i combat el càncer de
còlon i el de recte.
És un llegum molt bo per a les persones diabètiques, ja que redueix la velocitat d'absorció de sucres, ajudant a regular la glucosa present en la sang.
Són una font important de proteïnes i si les ajuntem amb l'arròs ens aporten llavors la majoria dels aminoàcids essencials.
És un llegum molt bo per a les persones diabètiques, ja que redueix la velocitat d'absorció de sucres, ajudant a regular la glucosa present en la sang.
Són una font important de proteïnes i si les ajuntem amb l'arròs ens aporten llavors la majoria dels aminoàcids essencials.
Ingredients necessaris:
- 200gr de mongeta blanca cuita (un pot)
- un coliflor
- sal
- oli
Posarem aigua al foc a bullir i hi tirarem un pessic de sal. Seguidament, els arbrets de coliflor. I que bullin fins que aquest estigui tou, uns 7-10 minuts, en funció de com us agradi de cuit.
Escorrem i barregem amb les mongetes.
Hi tirem un rajolinet d'oli pel damunt i ja ho tenim llest!
Com tu dius un plat senzill i econòmic, a més de bo i nutritiu. Una aportació genial!
ResponSuprimeixcert, he pensat que havia de ser quelcom que no portés molta complicació ni tampoc molta despesa econòmica, tant en els ingredients com en el consum energètic emprat
SuprimeixAixò si que és un plat combinat ben sa!
ResponSuprimeixi si li afegim un cereal integral (arròs, mill, blat sarraí) no cal que mengem cap proteïna!
Suprimeixquins posts més treballats amb les seves propietats i tot, m'encanta!!! mai se m'hauría ocorregut juntar la coliflor amb la monjeta, prenc nota pq pot caure com a menjar per carmanyola també. I bona iniciativa donar aliments.. sempre he preferit ajudar amb menjar que no pas amb calers.. :-)
ResponSuprimeixpetó gran!!
a casa sempre hem fet aquesta combinació, i ja la feien els meus avis!!! és herència familiar, noia, i sí, et pot treure del pas per a la carmanyola!
SuprimeixQue bo!! M'encanta la colflor al vapor!! Certament és un plat molt sa i econòmic! Esper que es replegui molt de menjar, enguany ben segur que moltes persones passaran un Nadal amb poc menjar a taula... Bona feina!! Una abraçada
ResponSuprimeixl'objectiu del banc dels aliments és que ningú passi gana!
Suprimeixavui m'han fet un comentari molt desafortunat que deia, més o menys, així: "econòmic sí, però la de gasos que porta!", al que he respòs "millor tenir gasos que passar gana". Hi ha gent que és molt poc sensible!!!
Un petó ben fort!