diumenge, 17 de novembre de 2013

Flam de carbassa

Tot i que ha costat que l'hivern arribés, saltant-se la tardor per la seva cara guapa, ja ha arribat l'època de les carbasses. Tot i que en podem trobar al mercat des de ja fa temps, és ara quan més les apreciem, amb aquella dolçor tan característica que té, que tant ens serveix per fer una crema de primer com un postre. I la seva textura fa que sigui molt versàtil, ja que la podem fer de mil maneres.

I aprofitant que aquest mes al Memòries fan que la recepta del mes sigui el flam, doncs aprofito per posar-hi aquesta, el flam de carbassa vegetarià, sense ou, sense llet, sense sucre refinat, sense soja i sense fruits secs*.

Us semblarà una bogeria, però és fantàsticament bo. Boníssim. I no ho dic jo, no, ho diu tothom qui l'ha provat, que no és poca gent. 

Recordem que la carbassa és un aliment dolç que proporciona nombrosos beneficis per al cos, per el seu alt contingut en vitamines A, B i C i minerals. Ideal per als diabètics, perquè regula el sucre en sang. Té propietats depuratives que ens ajuden a netejar el cos i a millorar els problemes intestinals. El seu alt contingut en antioxidants ens ajuda a augmentar les nostres defenses.

És molt senzill de fer. Necessitarem el minipimer i motllos per als flams. Jo els he fet individuals, però evidentment podeu fer un flam gros i tallar la mida que cadascú vulgui. A més, es tracta d'un flam molt lleuger, ja que no porta greixos animals. 

Els ingredients són:
  • 300gr. de carbassa crua
  • 500ml de llet d'arròs o llet d'ametlla
  • 1 culleradeta (teaspoon) d'agar agar en pols
  • 1 cullera (tablespoon) de maizena
  • 80gr de xarop d'atzavara
  • canyella (opcional)
En primer lloc tallarem a daus la carbassa i en farem un puré. Jo la vaig tenir al foc en una olla amb un dit d'aigua i l'olla tapada, que anés fent xup xup. La vaig escórrer i la vaig aixafar amb una forquilla. 

Quan això ho tenim fet fem la resta, que és molt ràpid.

EN un cassó posem la llet d'arròs o la que haguem triat. Personalment vaig escollir una que és d'arròs i d'ametlla, m'agrada força. Si sou al·lèrgics a l'ametlla, utilitzeu una llet d'arròs.



Afegim també la cullerada de maizena i la culleradeta d'agar agar en pols.



Ho remenem amb un enganyamarits i ho posem al foc.

A partir que s'ha escalfat la llet, ho deixem bullir, sense parar de remenar, tres minuts. Aquests tres minuts és perquè faci efecte l'agar agar. Per tal que qualli o gelatinitzi l'hem de desfer en calent i després, fora del foc, al refredar-se, queda quallat. No funcionarà si prèviament no l'hem escalfat. 



Quan bulli ho retirem del foc i hi afegim el puré de carbassa i el xarop d'atzavara, i remenem un altre cop.




Ara, amb la finalitat que no quedin grumolls i que quedi una massa fina, com la del flam, ho passarem pel túrmix. 

Opcionalment, si us agrada, podeu posar-hi un polzim de canyella en pols. Li dóna molt bon gust a la carbassa, tot i que crec que queda molt millor sense canyella. 


I ara ja és qüestió de posar en els motlles. Jo, com ja us he dit, ho he fet en motlles individuals. Ara bé, que cadascú ho faci amb el motlle que tingui a casa.


Així doncs, us deixo una versió de flam on no utilitzem ni llet ni ous ni soja i, si ho voleu, tampoc utilitzem fruits secs. En aquest darrer cas utilitzeu una llet d'arròs.


7 comentaris:

  1. Que bo!! M'agraden aquests flans, molt originals!! I el que més m'agrada... son super sans!! :) Una abraçada!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Boníssim!!! Dolç sense ser empalagós, una textura agradable i un color que la foto no li fa justícia. Prova-ho! És senzillet i segur que tens tots els ingredients a casa. Un petó!!!

      Elimina
  2. Un flam més que original! I quin color més preciós! Una aportació genial al Memòries d'aquest mes!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ara feia temps que no participava al Memòries. I els flams... el color va quedar genial, igual que la textura i el sabor!

      Elimina
  3. L'aspecte és espectacular!!!!!!!!!!!!!!!!!!! N'he vist d'altres de carbassa però la textura d'aquest m'encanta.
    Fem servir el mateix xarop, també format familiar.;)
    Moltíssimes gràcies per participar.

    ResponElimina
  4. Mare meva Marta! quin flam més alternatiu!!! M'ha agradat moltíssim, té una pinta increíble. Moltíssimes gràcies per participar a Memòries. Petonets

    ResponElimina