dijous, 23 de gener de 2014

Carrot cake, vegà i sense gluten

Ha plogut molt (literalment) des del 12 de novembre de 2013... I és que aquell dia, dimarts, la meva companya de feina feia anyets. Temps enrere li havia preguntat què li feia il·lusió que li regaléssim, si necessitava res en especial, si hi havia quelcom que li fes ràbia comprar però que li feia el pes que li regalessin.... i em va dir que li feia molta ilu un carrot cake!!!!

Ho vaig parlar amb la Glòria, una altra companya de la feina, i després d'aquesta conversa en va sortir un concurs de carrot cake. Un seria vegà i sense gluten i l'altre portaria gluten, llet, ous, mantega, formatge i pastanaga, és clar!

La Glòria és una amant de la rebosteria. Li encanta fer pastissos, galetes i portar-nos-en de tant en tant. Som gent benavinguda, i això s'ha fet notar a l'ambient! Us diré que la Glòria té un blog de capçalera que jo desconeixia, però us en poso l'enllaç. Es diu El rincón de Bea, i és una artista amb tot allò que no s'ha de menjar, en la versió dels que mengen de tot. 

En part aquest post va dedicat a la Lorena, que va fer els anys, i a la Glòria, que aquesta setmana s'ha acomiadat de la feina i ja no la veurem cada dia, però mantindrem el contacte, això sí!


Anem per feina, que és tard i vol ploure...

Ingredients per al pastís: 
  • 200gr de pastanaga ratllada
  • 200gr de farina sense gluten
  • 100gr de sucre moreno
  • 1 culleradeta de cafè de bicarbonat
  • 20gr. de llevat químic
  • 70gr de nous picades
  • 40gr d'oli de coco
  • 200ml de llet de coco
  • 1 cullerada de mix d'espècies
  • opcional: coco ratllat 
  • opcional: panses
Ingredients per al frosting
  • 120gr de margarina de soja
  • 120gr de formatge cremós 
  • 60gr de shortening Crisco
  • 300gr de sucre glass
  • opcional: un rajolí de llet vegetal

Ara és quan comença tot el tinglado...

Primer de tot rallem la pastanaga, no molt fina, i la reservem.


Un cop la pastanaga ratllada, engeguem el forn i el posem a una temperatura de 180º.

Ara agafem un bol i hi posem tots els ingredients secs: farina, sucre moreno, bicarbonat, llevat, nous picades i espècies.


Les espècies que he utilitzat són molt habituals als països anglosaxons, ja que en posen a molts dels pastissos que preparen, ja sigui de panses, de cireres, de prunes... Us en poso la foto perquè veieu quines espècies hi ha i vosaltres mateixos, si no podeu trobar aquest potet, sempre teniu l'opció de fer-vos-ho.

Ho remenem bé i hi afegim la pastanaga i la llet de coco. I ho remenem bé.La barreja resultant serà com la de la imatge.



Afegim l'oli de coco i ho tornem a remenar bé fins que tots els ingredients quedin ben integrats.

Preparem un motlle, jo vaig triar-lo rodó, i l'engreixem o bé posem paper sulfuritzat perquè no se'n enganxi, o un motlle de silicona, com jo vaig escollir. Aquests de silicona van de conya, perquè no s'han d'engreixar i el pastís es desenganxa perfectament.

Com que el forn ja estarà calent, posem el pastís durant 40 minuts. Passat aquest temps el punxem amb un escuradents per comprovar que estigui cuit i, si és el cas, el treiem, deixem refredar, desmotllem i que reposi fins que estigui ben fred. Per què? Doncs perquè l'hem de tallar pel mig (en horitzontal) i farcir amb el frosting.


I el frosting!!!!!!!!!!!! Alguns de vosaltres us preguntareu què és aquesta paraula tan rara, oi? Doncs és un invent americà que, en principi, es fa amb formatge cremós, sucre i mantega, tot ben batut. I té la cremositat de la mantega, l'acidesa del formatge i la dolçor del sucre. Però en temes vegans, tot això ho modifiquem i n'obtenim un resultat que també és la mar de bo. 

Els ingredients que ho explicat abans, us els deixo en imatge, així veieu clar quines marques gasto. 


El Crisco és el shortening i no fa pas massa temps el vaig veure en una peli sobre els blancs i els negres (la diferència entre ells), on una criada negra li explicava a la seva senyora blanca que el famós pollo frito es fa fregit amb el shortening. Es tracta de la peli Criadas y señoras. I es tracta, com haureu ensumat, d'un greix vegetal amb forma i textura de saïm. 

El formatge l'he substituït per formatge cremós de soja, de la marca Tofutti.

I amb unes varilles eléctriques ho muntem bé. Si creiem que està molt espès, podem aclarir-ho amb una mica de llet vegetal. 

I a elecció personal, s'hi pot posar aroma de taronja o d'altres sabors, colorant alimentari... Jo només ho vaig aclarir un xic amb llet de soja, i em va quedar així.


Amb el pastís de pastanaga ben fred i partit per la meitat, el vaig emplenar amb aquesta barreja i també en vaig posar pel damunt. 

I cap a la feina amb el pastís!!!!! Vam comprar uns plats i uns gots a topos, a conjunt amb unes espelmes. La Glòria va portar el seu carrot cake com si fos un bundt cake i el frosting el va portar a banda, en un pot, i cadascú es posava la quantitat que volia. 

I es va fer el concurs!!!! Després de bufar les espelmes vam provar-los els dos i el jurat va decidir que tots dos eren molt bons. Diferents, això sí, però molt bons. I la Lorena ens va regalar a cadascuna de nosaltres uns motlles per fer galetes (que encara no he estrenat, per cert) com a premi. 

Per molts anys Lorena!!!!!!
 
I ara, a esperar al proper 12 de novembre, a veure què ens demana la senyoreta Lorenza, que amb molt de gust celebrarem els seus vint-i-quinze!


Després d'haver provat el carrot cake vegà i sense gluten, dir-vos que si voleu fer-lo, podeu millorar  moltíssim la consistència si teniu en compte a fer el següents canvis:
- la llet de coco la substituirem per llet vegetal (arròs, soja, arròs i coco)
- l'oli de coco el podem substituir per una cullerada d'oli d'oliva
- si utilitzeu farina amb gluten, no utilitzeu bicarbonat
- us quedarà la massa molt més esponjosa si tamisseu la farina

10 comentaris:

  1. Amb la pintassa que fa estic segura que havia d'estar deliciós!

    ResponElimina
    Respostes
    1. ho estava, tothom qui el va provar, tant el que vaig fer jo com el que va fer la Glòria, ens van posar un 10!

      Elimina
  2. Si que té bona pinta!! Segur que la versió vegana era molt millor ;)
    Quan he vist la foto del crisco i abans de llegir el teu text, he pensat en la peli Criadas y señoras!! Quan vaig veure la peli vaig quedar amb el dubte de què era exactament allò..ara ja ho sé! :) Pensava que estava fet amb ingredientes d'origen aninal, ja que a la peli es veu molt greixós.
    Una abraçada!!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Em va agradar molt la peli! I això del Crisco són olis vegetals hidrogenats. No és gaire sa, que diguem, però de tant en tant ens ho podem permetre.
      Un petonàs des del Penedès cap a les terres belgues!!!!!

      Elimina
  3. Li paso l'enllaç de la recepta a ma germana, per què li pugui preparar a la filla de la seva millor amiga, que l'acaben de diagnosticar de celiaquia. Pel que fa la peli, a mi em va entusiasmar! Jo el Crisco el faig servir per aclarir els candy melts que faig servir per recobrir els cake pops! Petons!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ahhh, veig que la peli aquesta la vam veure moltes i que a totes ens va agradar!!! Ja tenim més coses en comú, Mònica, a part de la cuina. :)

      Elimina
  4. Hello i am kavin, its my first occasion to commenting anywhere, when i read this paragraph i thought i
    could also create comment due to this good paragraph.



    Here is my blog post: tin kinh tế thế giới

    ResponElimina
  5. Me encantan los dulces de zanahoria, en la India preparan un pastel de zanahoria y pistacho que es un vicio jejeje... Me ha venido a ja cabeza al ver esa mezcla de especias con canela, jengibre, nuez moscada y clavo.
    Este Cake tiene una pinta deliciosa, Marta. Habrá que ponerlo en práctica.

    Una abraçada.

    ResponElimina