dimarts, 14 de gener de 2014

Llets vegetals

Avui parlarem de llets vegetals o de com seria més correcte: begudes vegetals.

La natura ha fet que els éssers humans siguin els més tontets dels éssers, i jo m'hi incloc. Qualsevol mamífer no humà deixa de beure llet als 2-3 mesos de vida, quan es desteta de la mare. Els humans no ho fem, prenem llet des que naixem fins que morim. El cafè amb llet del matí, el got de llet abans d'anar a dormir, un cacaolat, un postre làctic (iogurt, crema, arròs amb llet...), el talladet de després de dinar.  I això sense tenir en compte els formatges!

Actualment comença a haver-hi moltes persones que tenen intolerància a la lactosa o al·lèrgia a la proteïna de vaca, així com també hi ha molta més gent que prescindeix de llet animal. El mercat s'ha adaptat a les necessitats del client i ara comencem a tenir una gran oferta. 

Abans de començar el curs amb la Montse Bradford sempre prenia beguda de soja, però des que ella em va comentar que no ho fes perquè la soja és una llegum i les llegums han d'estar cuites, sinó poden digerir-se malament, ja no he tornat a comprar-ne més. Ara bé, si un dia vaig a fer el cafè a fora, no em queda més remei que beure'n de soja, quan en tenen. Quantes vegades he demanat llet de soja i m'han dit no, no en tenim, però tenim llet descremada!!!!!!!! O pitjor... no fa gaire temps enrere vaig anar a fer un cafè amb llet a Vilafranca i vaig demanar-lo amb llet de soja, i la senyora me'l va portar amb llet de vaca. En vaig fer un glop, vaig fer cara de fàstic (suposo) i tota pinxa li vaig dir a la senyora. I tan fresca em diu: ai no, t'he posat llet normal.

I ara que estic fent el curs amb la Montse Bradford he pres consciència de quines begudes (similars a la llet) ens poden anar bé: la llet d'arròs, d'ametlles, d'avellanes, de civada... N'he provades de diferents fins que he trobat les que realment m'agraden!

L'ordre en que estan no vol dir que sigui l'ordre en les que prefereixo, d'acord?

Començaré per la que, segurament, tots coneixem: la llet de soja o beguda de soja. Abans sempre la prenia. Ara, evidentment, ja no. Algunes vegades, comptades amb les dits d'una mà, quan vaig a fer un cafè amb una companya de feina, però per norma i costum he deixat de prendre-la. Per quin motiu? Doncs perquè la soja es tracta d'una llegum i, com totes les llegums, s'ha de cuinar perquè sigui digerible.

En un moment determinat alguns científics americans van pensar que si els xinesos i els japonesos prenien tanta soja (tofu, tempeh, salsa de soja...) i tenien una vida tan llarga i sana, van arribar a la conclusió que la soja és més que bona. Però es van descuidar de pensar que la vida d'occident és ben diferent a la vida oriental. La seva gastronomia no té res a veure, la veritat!

S'ha creat un mite amb la soja que actualment comença a caure. 

Llet de soja

La llet d'arròs és la gran alternativa a les llets de vaca i de soja. Conté mes carbohidrats, té un gust prou dolç, però no conté quantitats significatives de calci ni de proteïna. Algunes d'elles estan enriquides en calci. No conté gluten, és molt digestiva i recomanable quan vols fer règim. Algunes són força aigualides, així que és possible que n'hagueu de tastar forces abans no trobeu la que us agrada.

Llet d'arròs

La llet de quinoa és un de les altres que vaig tastar. Personalment la vaig trobar molt dolça i la vaig haver de colar, perquè em sortien cosetes que flotaven (quinoa matxucada) i em feia com una mica de fàstic, la veritat. La llet de quinoa té un contingut força elevat de proteïnes, fibra, midó, calc, ferro, fòsfor i magnesi. És molt complerta! Però què hi farem, a mi no em va agradar.... Apta per a embarassades i per a aquelles dones que donen el pit al nadó.

Llet de quinoa

La llet d'ametlles és un clàssic dins de la cultura occidental. Crec que tots n'hem pres de petits. Però no la confonguem amb l'almendrina, eh? L'almendrina té molt de sucre i la llet d'ametlles no. Aquesta també és una beguda apta per a tothom, perquè no conté gluten i perquè, com la llet d'arròs, és molt digestiva. És apta per reduir els nivells de colesterol i força utilitzada en quadres de descomposició. També és adequada per a les embarassades, persones nervioses i anèmiques, així com per al creixement de la quitxalla. I, com tots els fruits secs, és adequada per a combatre l'osteoporosi.

Llet d'ametlles

La llet d'avellanes té exactament les mateixes propietats que la llet d'ametlles, però té un gust més avellanil, d'avellana crua, no torrada.A gust del consumidor...

Llet d'avellanes

Ara ens queda un mix, la llet d'arròs i ametlles. M'agrada prendre'n de tant en tant. És lleugera però té aquell regustet d'ametlla que fa que el cafè sigui deliciós, però cal tenir en compte que té un gust molt dolç, ja que està endolcida amb xarop d'atzavara.

Llet d'arròs i ametlla

A banda d'aquestes tenim la llet de civada, d'espelta, d'escaiola (alpiste), de nous i un llarg etcètera que no he provat mai. Les dues primeres, civada i espelta tenen contingut en glúten, però no puc dir-vos que siguin dolentes, tot el contrari. 

Preu???? Són cares. La de soja és la que té un preu més assequible al mercat (desconec si és feta amb soja transgènica) i la resta, acostuma a ser cereal d'origen ecològic. Ronden entre els 2,50€ i els 3,00€ cada litre. 

I, després d'haver-ne provat moltes, moltes, moltíssimes, he trobat les que més s'adeqüen al meu paladar. Són de la casa Vitariz, les podeu trobar a qualsevol dietètica o botiga especialitzada. No estan endolcides, no són excessivament aigualides i el gust és de les que més m'agrada. El seu origen és ecològic, fet que fa que encara la prefereixi més. I la que és d'arròs i ametlla, li trobo un regustet minúscul d'ametlla amarganta que el fa realment deliciós.

Llet d'arròs i llet d'arròs i ametlla

12 comentaris:

 1. Vaja, un súper repàs a les begudes vegetals! jo he intentat vàries vegades passar-me a aquestes però com tu dius, no acabo de trobar-ne cap que m'agradi especialment... ara en tinc un parell a casa que encara no he provat, a veure què em semblen!

  ResponElimina
  Respostes
  1. Quan et veus obligada, per intolerància a la lactosa, a prendre una altra llet que no sigui de vaca, t'esforces a trobar una al teu gust

   Elimina
 2. Un post molt complet!!! Quina feinada...! Està molt bé aquest repàs. A mi m'agrada la llet d'arròs de Soria natural, hi ha altres marques que també son bones, però intento consumir sempre producte nacional). La d'alpiste també m'agrada molt.
  La llet de soja no m'agrada gens...només l'olor ja em fa cosa..
  I si que són cares...pero no en bec cada dia, només algun dia per esmorzar i per fer postres, o sigui que no em surten tan cares. I per suposat sempre ecològiques ;)
  Gràcies pel repàs!!

  ResponElimina
  Respostes
  1. Bé, la de soja ja he deixat de prendre-la perquè com diu la Bradford, és d'una llegum que no ha estat cuita i pot resultar, a la llarga, indigesta

   Elimina
 3. m'ha encantat!!! si!!! desconeixia que la llet de soja no fos gaire disgestiva, si que he llegit que segons quines marques son inclús doltentes i jo prenc la de la foto teva, provamel, es la que més m'agrada..
  Veig clarament que haig de fer un gran tast i així buscar una millor alternativa...
  Quina cara la dona que et va posar llet de vaca, hauries d'haver simulat una intoxicació per tindre-hi al·lergia o alguna cosa similar, que s'hagués fet popó a sobre, homeeee!!
  Vinga va, que provarem noves llets i ja et diré amb quina hem quedo!

  ResponElimina
  Respostes
  1. cert, i mira que a més tinc intolerància a la lactosa i puc ser jo qui es faci popó al damunt!!! quin quadru, tu!

   Elimina
 4. A mi la llet de soja no m'agrada gens, quan no podia prendre llet, era un suplici beure'n d'aquesta. En canvi, la d'arròs m'agrada força! Sort que n'hi ha tantes per triar i remenar! Petons i gràcies per aquestes entrades tan divulgatives!

  ResponElimina
  Respostes
  1. doncs si t'agraden els fruits secs, prova la de arròs amb ametlles o la d'ametlles sola, boníssimes!!!!!

   Elimina
 5. Caram mà agradat molt que en parlessis de les llets que no són de vaca, com dius les vaques fan llet pels seus vedells,i perquè tinguin llet han de parir.
  Llàstima que aquestes llets vegetals no estiguin a l'abast de tothom, 3 euros per un litre de llet d'ametlla ho trobo excessiu!!
  En el meu cas quant deixo de veure llet de vaca em trobo millor, inclús perdo pes!!
  Un petonas.

  ResponElimina
  Respostes
  1. La societat occidental ens ha acostumat a prendre, des de ben petits, cada dia llet. Jo, personalment, no podria passar ni un dia sense, amb la meva axicòria, així que ara faig l'opció de la llet d'arròs.
   Els preu també s'encareix perquè parlem de productes ecologics.
   Una abraçada Pilar!

   Elimina
 6. Estic viciada a la de mill (mijo) la de quinoa també m'agrada :)

  ResponElimina
  Respostes
  1. les trobo molt dolces... ahir vaig descobrir una d'ametlles de l'Aldi, que és buena, bonita, barata!!!!

   Elimina