diumenge, 12 de gener de 2014

Working on a dream II

Ja fa molt de temps de la darrera actualització del blog, però el cert és que no he tingut gens de temps. Pensareu que és una excusa de mal pagador, però és allò de verdad verdadera

La feina, els cursos de la Bradford, el gimnàs, el fisio, les festes judeves i cristianes, pràctiques de cuina, una mica de vida social i... recaiguda de les seqüeles dels accidents de l'estiu. Sí,  estic de baixa perquè m'ha afectat, de ple, a les cervicals. Tot i que he anat amb molt de compte, he estat prudent, he fet bondat... un dia fas un mal gest ajudant a la teva neboda i catacrack!

Anant al gra... el seminari 2 del curs de la Montse Bradford va ser els dies 16 i 17 de novembre. 

Com sempre, segons la seva metodologia, el dissabte al matí vàrem cuinar, dinar i a la tarda, després de fer un volt pels voltants del carrer Canuda, vam fer classe teòrica. 

A l'hora de cuinar, com sempre, ens vam dividir en tres grups de 10 persones, on hi ha una teacher i una teacher assistant, que aquesta darrera està fent pràctiques, és a dir, està estudiant el grau superior de formació de la Montse Bradford, un curs que té una durada de dos anys i té una titulació acreditada per la Generalitat de Catalunya. 

El menú de dissabte va ser:
  • crema de carbassa
  • pa d'arròs, mill i avellanes
  • boles d'arròs
  • alga nori torrada
  • patés de sardina, remolatxa, moniato i cigrons
  • formatge de tofu
  • remenat de tofu, espàrrecs i bròquil
  • pastís de kiwi
  • barretes energètiques de llavors
pa d'arròs, mill i avellanes torrades, i bròquil
formatge de tofu i paté de remolatxa
hummus (paté de cigrons)
paté de moniato
paté de sardina
remenat de tofu, espàrrecs i bròquil
pastís de kiwi

barreta energètica de cereals
 Durant l'àpat no bebem mai aigua ni cap altre líquid. I les postres ens les emportem cap a casa amb una carmanyola.

En aquest seminari vam aprendre els estils de cocció dels aliments, a foc fort, a foc suau, amb tapa, sense tapa... i aquests van des del liquat o cru, que energèticament ens refreda, fins al fumat, que energèticament ens escalfa. Aquests tipus de cocció són:

  1.  liquat o cru (raw)
  2. germinat
  3. macerat
  4. premsat
  5. pickle
  6. escaldat
  7. bullit
  8. wok o saltejat curt
  9. planxa
  10. fregit
  11. al vapor
  12. mantega, melmelada o paté
  13. estofat
  14. a pressió
  15. saltejat llarg
  16. al forn
  17. a la brasa o barbacoa
  18. fumat
  19. pickle llarg (només condiments d'umeboshi, miso, olives...)
Cadascun d'aquests estils de cocció té propietats diferents. Ens pot escalfar, refredar, activar o relaxar. 

També vam aprendre a coure correctament les llegums, quines s'han de deixar en remull la nit abans i quines no, quines són preferibles de coure a pressió, quina alga és convenient per coure, quines espècies s'hi poden posar, com evitar les flatulències que ens poden generar les llegums. 

I d'altra banda, ens va explicar com no limitar tant els aliments, ja que de les limitacions que ens va posar en el primer seminari, aquest segon ha estat una mica més permisiva. 

Quins ingredients ha de tenir un entrepà? Pa, proteïna, verdura i pickles.
Com podem fer diverses vinagretes? A partir d'un bàsic amb aigua, oli, sal i un component dolç, podem fer un cíctric, un picant o amb herbes aromàtiques.

I finalment, ens va explicar que els àpats, sobre tot el principal (dinar) ha de tenir un 85% de gust dolç, per estimular l'estómac, melsa i pàncrees)  i el restant 15% ha de ser una barreja d'àcid (fetge i vesícula biliar), picant (pulmó i budell gros), salat (ronyó i bufeta) i amarg (cor i budell prim). Tot això, en el seu moment, m'ho ha explicat el xinu que em fa acupuntura, i a mi sempre m'ha dit que he d'enfortir la part estómac-melsa, que és la zona que tinc més feble.

I de moment, a l'espera de redactar la tercera part, aquest és el resum del seminari número 2 de la cuina energètica de la Montse Bradford. 

Fins la propera!!!

3 comentaris:

  1. Mare de Déu...no sabia que hi havia tantes maneres de coure les coses...es ben bé que, en cuina, és un no parar d'aprendre coses! Bon Any Marta, i cuida't i millora't! Petons!

    ResponElimina
    Respostes
    1. De fet, coneixem totes i cadascuna de les maneres de cocció, però no ens hem parat a pensar mai en elles. Molt bon any per a tu, Mònica!!! Una abraçada!

      Elimina
  2. Esper que et recuperis aviat ;)
    Que interessant el que contes del curs, m'encantaria poder assistir a un! Aprens mes en unes hores que en tota la vida!!! Gracies per compartir-ho! Una abracada

    ResponElimina