dimecres, 26 de març de 2014

Bunyols de quaresma

A Catalunya, com en d'altres contrades, tenim una gastronomia on la tradició va lligada amb la religió. El cap de setmana ho comentàvem a ca la Bradford, que aquí cada dia és un festival de greix, colesterol, sucre i d'altres bombes per al cos per la quantitat de sants que hi ha. Les pastisseries han sabut aprofitar-ho bé, la veritat.

I com que des de ben petita he viscut aquestes coses, algunes he d'admetre que les mantinc. M'agrada menjar certs dolços, no puc dir pas que no. Però adaptats! 

Avui que és dimecres us presento uns bunyols de quaresma. Ja sabeu que la tradició mana que dimecres i divendres les pastisseries omplin les seves safates de bunyols. De vent, de crema, de nata... Jo en faig una versió diferent, amb farines integrals, sense llet, sense ou, però deliciosos!!!!

Els ingredients que he utilitzat per a fer-los són els següents: 

½ culleradeta de llevat químic
¼ de culleradeta de bicarbonat
1 culleradeta de matafaluga
1 cullerada de sucre
2 cullerades de llinosa molta
4 cullerades d’aigua
¼ tassa de llet vegetal
½ culleradeta de vinagre
2 cullerades de margarina

Oli per fregir
¼ tassa de sucre
1 culleradeta de canyella en pols

Primer de tot barregem la farina, el llevat, el bicarbonat, la matafaluga i el sucre en un bol i barrejar-ho bé en sec. 

En un bol a banda, posem la llinosa passada pel suribachi, una mena de morter amb estries que fa que es puguin moldre les llavors i les espècies, amb l’aigua. Ho remenem, ho deixem reposar10 minuts i, passat aquest temps, que ha agafat una textura més gelatinosa, hi afegim la llet vegetal i el vinagre. I ho remenem bé. 

Afegim la barreja líquida a la barreja sòlida, i amassem amb les mans. Quedarà una massa com la de la imatge, que la deixarem reposar, tapada amb un drap de cotó, durant mitja hora. 


Passat aquest temps, en farem els bunyols amb el forat al mig, amb les mans, i els fregirem. 



Al treure’ls de la fregidora els posarem en un plat amb un paper de cuina per tal que aquest absorbeixi l’excés d’oli. 


Quan estiguin freds, els arrebossem amb la barreja de sucre i canyella. 

I a menjar!!!

Suggeriment: personalment, la propera vegada que els faci faré un petit canvi. El llevat i el bicarbonat el canviaré per llevat fresc i el repòs el deixaré durant un mínim d'una hora. Crec que la massa guanyarà força un cop cuita. Serà més esponjosa em fa l'efecte.

6 comentaris:

  1. Si que és veritat que cada cop se celebren més festes i que comporten més dolços i dolços, per això m'encanta els que ens portes tu, en versió sana! La veritat és que els teus bunyols fan molt goig i no dubto gens que estan boníssims!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Tenint en compte que no deixa de ser un fregit, molt sa no pot ser, no? :)

      Elimina
  2. Que bons!! M'agrada molt la teva versió!! Cada vegada esteim més envoltats de dolços, sucres...i després la gent es demana perquè hi ha tantes malalties actualment...!
    Està bé conservar les tradicions, pero també hem de mirar per la salut.
    Una abraçada!!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sí noia. Ara bé, tu deus mantenir les tradicions amb xocolata ara, no? Porta-me'n quan tornis!
      Una abraçada!!!!!

      Elimina
  3. Una versió bunyolera ben interessant! Petons! M'encanta això de veure'ls fregir amb força a la fregidora! Petons!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Poques coses faig a la fregidora, i al veure'ls tan feliços i amb tanta alegria no em vaig poder resisitir a fer-los la foto.

      Elimina