dilluns, 14 d’abril de 2014

Puré de mill amb soja texturitzada i carbassa

La Bradford, des del primer dia de classe, ens ha repetit fins a cansar-nos que el pebrot, el tomàquet, l'albergínia i la patata són dolentes pel cos. No entren dins de la cuina energètica. Per què? Doncs perquè són de la família de les solanàcies. 

I què, us preguntareu, oi? Doncs les solanàcies porten solanina i estan a la part yin dels aliments, com ja us vaig ensenyar en una gràfica d'aquesta entrada. Tenen energia centrífuga, són expansives o de vibració ràpida. En resum, que no ens interessen.

Però volem menjar àpats que ens recordin el que hem menjat sempre. Volem el gust del tomàquet, de la patata, perquè els hem menjat durant mitja vida i ara com ara no els podem deixar. A mi, particularment, és una de les parts que més em costa de prescindir, perquè m'encanta aquest grup d'aliments. 

Iniciarem un viatge per les alternatives que ens dóna la Bradford: com a alternativa al puré de patates tenim el puré de mill. No és igual, però està bo. A la Maria, la meva neboda, li va agradar i va demanar que un altre dia n'hi faci. La xirivia, cuinada en un saltejat llarg, també em recorda a la patata. No sé si qui l'ha provat hi està d'acord. 

I en aquesta recepta tenim una segona part que és anti-Bradford, perquè té soja texturitzada. També té tomàquet, però una quantitat minsa que ens ho podem permetre. Quedaria molt bé amb seitan, però el seitan i el glutenfree estan barallats des de fa temps. Però sí li poséssim seitan, seria una recepta Bradford al 100%, eh? Sí, ella a vegades ens permet utilitzar tomàquet :-)

Anem a pams, que la recepta no és complicada però té dues parts. 

Ingredients per al puré de mill (per a 2 persones):
  • ½ tassa de mill
  • 1 i ¼ tassa d'aigua
  • 1 ceba
  • una fulla de llorer
  • sal
  • oli
  • llet d'arròs o alguna altra vegetal (potser)
Ingredients per a la soja texturitzada amb carbassa:
  • 200 ml. de caldo vegetal (jo ho he fet amb caldo de pastilla)
  • 40gr. de soja texturitzada fina
  • 1 ceba
  • ½ dent d'all
  • 5 cullerades de tomàquet ratllat
  • 150gr. de carbassa
  • herbes aromàtiques al gust
  • sal
  • oli
Per al puré de mill comencem tallant la ceba a mitges llunes i la posarem en una cassola amb un rajolinet d'oli i sal al foc, sense tapar, durant 12 minutets, que es vagi daurant. 

Mentre rentem el mill sota l'aixeta (important fer aquest pas en tots i cadascun dels cereals que utilitzem) i l'afegim a la ceba, quan aquesta ja estigui ben rossa, la fulla de llorer i un pessic de sal. 

Ho remenem una mica i hi afegim l'aigua i ho tapem. Un cop arrenca el bull, ho deixem coure a foc fluix durant uns 20-25 minuts. 

Passat aquest temps, treiem la fulla de llorer i ho passem per la batedora. En cas que ens quedi molt espès, podem afegir una mica de llet d'arròs i tornar a batre fins aconseguir la textura desitjada. 


Ara anem a la part de la proteïna, la soja texturitzada amb carbassa

En primer lloc posarem a rehidratar la soja texturitzada amb el caldo vegetal, ben calent i ho deixem una 20 minuts. La soja, en teoria, s'ha de beure tot el suc, tot i que és possible que no ho faci, depenent de la mida de la soja texturitzada que agafeu i de la marca. Cadascuna té mides diferents. Jo utilitzo aquesta.


Tallar la ceba a mitges llunes i trinxar l'all. Podeu tallar totes les cebes en un sol cop, la que utilitzem pel puré de mill i la que utilitzem per a la soja texturitzada. 

En una cassola amb un fons d'oli hi posem a daurar la ceba amb un pessic de sal durant uns 10-12 minuts, sense tapar. Hi afegim l'all picadet i ho deixem coure una xic més. 

Quan ja sigui cuit afegirem la carbassa a daus i remenarem una estona perquè vagi deixant el seu aroma. I seguidament hi posarem el tomàquet ratllat i les herbes aromàtiques al gust, i ho remenarem bé. 

Quan el tomàquet ja sigui cuit hi posarem la soja texturitzada, integrarem els sabors i seguidament hi posarem l'aigua per tal que la carbassa es cogui.

Ho provem i si veiem que és una mica sosu, rectificarem de sal.

Ho taparem i deixarem el foc fluix, si cal amb un difusor, i que l'aigua s'evapori i la carbassa es torni tova. 

I ara ja podem emplatar. Agafarem un aro d'acer inoxidable i posarem un llit de puré de mill, de mida generosa, i al damunt la soja texturitzada i la carbassa.


Un plat que agrada a grans i petits, dóna joc, queda bé, té color i dolçor. I a més a més, si el feu amb carinyu, tindreu l'èxit assegurat, de ben segur!

3 comentaris:

  1. pinta espectacular! a més a més no he probat mai el mill, ha d'estar de fàbula.... i la presentació es de restaurant eh.... mola mola!

    ResponElimina
  2. Fa molt bona pinta i segur què està boníssim!

    ResponElimina
  3. M'agrada el mill, però no n'he fet mai puré...! Tindré en compte aquesta possibilitat! Petons!

    ResponElimina