dissabte, 28 de juny de 2014

Coca de revetlla vegana i sense gluten

Novament arriba una de les revetlles importants del país: la revetlla de Sant Pere.

Per la revetlla de Sant Joan, el foc, el cava i  la coca fan que la nit sigui significativa, la nit més curta de l'any. Una nit on acostuma a fer calor, on estrenem l'estiu, on es coneixen petardos i petardes, on comencem a viure intensament durant els mesos de calor, ens desmelenem i donem l'estrena a les festes majors.

Aquest any faig la coca per a la revetlla de Sant Pere.

L'any passat vaig tenir oportunitat de fer un parell de coques, de les quals em quedo amb aquesta segona versió. Molt tova, però vaig pensar que es podria millorar. 

Aquest any, completament diferent als ingredients habituals, he fet una recepta de la Fundació Alícia, amb petites modificacions. El resultat no ha estat el que m'esperava, però no era gens dolen, tot el contrari. Però sí que és un gust diferent, a causa del suc de taronja i el plàtan. 

He fet coques individuals, en motlles en forma de cor. Al treballar masses sense gluten, el problema és que no són manipulables, pel que hem d'utilitzar motlles. 


Els ingredients per a la coca són:
  • 50 gr de suc de taronja
  • 75 gr de beguda d'ametlles
  • 1 pastilla de llevat Levital
  • 1 plàtan
  • 250 gr de farina sense gluten (100 gr de farina de blat sarraí, 75 gr. de maizena i 75 gr de farina d'ametlla)
  • 1,5 culleradeta de goma xantana
  • 50 gr de sucre
  • 1 culleradeta de sal
  • 1 culleradeta de canyella en pols
  • 80 gr de margarina
La preparació a seguir és senzilla. EN primer lloc barregem el suc de taronja i la llet d'ametlles i hi desfem la pastilla de llevat. Posem la barreja a la batedora i hi triturem el plàtan. Podeu fer-ho també amb el túrmix. 



La barreja resultant la posem en el bol de l'amassadora.

En un bol a banda barregem la farina, la goma xantana, la canyella en pols, el sucre i la sal i ho remenem bé, fent que no en quedin grumolls. Un cop ben barrejat, afegim aquesta mescla seca a la barreja líquida, al bol de l'amassadora. 


Un cop barrejat, hi posem la margarina i tornem a amassar-ho tot bé fins que aquesta estigui ben integrada a la massa. Després d'uns minuts, deixem reposar la massa durant ben bé 45 minuts en un lloc on no hi hagi corrents d'aire. Jo acostumo a deixar-ho dins del forn (apagat), i passat aquest temps la massa haurà doblat el seu volum. 

Ara preparem els motllos. Com ja us he comentat, es tracta d'una massa que no es pot manipular, així que necessitem una safata. Jo hi poso uns trossos de paper d'alumini als laterals perquè agafi una forma més de coca.

I també uns motllos individuals en forma de cor. Són els únics que tinc en format individual, què hi farem!!!


Ara es posa el paper vegetal i la massa dins. I ho deixem reposar una hora més, que faci la segona pujada. 

Passat aquest temps, decorem i enfornem a 180º durant 15 minuts. Jo he posat la crema pastissera, cireres i pinyons. I en les individuals, en una només he posat pinyons i en l'altre he posat taronja confitada, crema i pinyons.




Queden maques, oi? Sembla que quan hagin de sortir del forn hagin de quedar la mar de maques però més rossetes. Doncs no!!!!! Les cireretes s'han enfosat la i la crema també. La massa és massa líquida pel meu gust. Potser s'hauria de posar més farina, perquè tingués una textura més espessa. S'ha d'experimentar...

El gust era bo, però el plàtan li dóna una olor i un sabor peculiar. Altres vegades he utilitzat el plàtan per fer madalenes, per exemple, i també té aquesta peculiaritat d'olor. Però aquesta vegada, combinat amb el suc de taronja... no mola. A mi no m'acaba de fer el pes. Però he pensat en compartir la recepta perquè potser a vosaltres us fa més el pes que a mi. 

Particularment, prefereixo utilitzar llavors de llinosa que no pas el plàtan i el suc de taronja. M'agrada més la textura que en queda, també. Però a la cuina ja se sap, les coses s'han de provar.

3 comentaris:

  1. excelente receta, gracias por compartirla!!!
    http://lacocinadeile-nuestrasrecetas.blogspot.com.ar/

    ResponElimina
  2. este articulo me ha sorprendido

    ResponElimina