diumenge, 22 de juny de 2014

Pa sense gluten

Darrerament es diuen moltes mentides... que aquest és un cap de setmana llarg, que el nou rei estima Catalunya, que em conservo molt bé, que no sembla que tingui 40 anys, que estic estupenda, que sóc simpàtica.... és broma, és broma!!!! Bé, de broma només hi ha les que fan referència a servidora, perquè les primeres són veritat. Jo no faig pont! Jo no tinc un cap de setmana llarg! Jo demà, treballo! Algú ha de tirar el país endavant, no? I clar, la pardilla de turno està aquí per això... 

Però no tot són mal de caps a la feina, també hi ha bons moments. Divendres, sense anar més lluny, em van regalar dos llibres quatre companyes i el jefe!!!!! Els dos llibres de la mateixa autora. No es pot dir que siguin llibres de lectura, ni molt menys, però sí que són llibres que em van fer feliç. Es tracta de llibres d'il·lustracions de l'Agustina Guerrero. Segons el que dóna les ordres del que s'ha de fer, és pueril. Segons les companyes, una meravella. Ja veieu, doncs, quins punts de vista es tenen quan ets subordinat o no. Hahahaha!!!!

Entre dibuix i dibuix, bronca i bronca, trucada i trucada, riure i somriure, a la feina esmorzo. Depèn del dia em porto fruita, fruita seca, un entrepanet... i per als entrepans em faig jo el pa. I és aquí on vull anar a parar. Us ensenyaré com faig els pans sense gluten, combinant diferents farines i midons, amb goma xantana actuant com a cola o psyllium husk.

Primer de tot hem de tenir en compte que la massa de pa sense gluten no es pot manipular. Si més no, la majoria de les vegades és com la massa d'un pa de pessic un xic més espessa. La manca de gluten és el culpable!!!

És per aquest motiu que es recomana que tingueu uns motlles per fer pa. 

També és recomanable tenir un molinet de cafè per fer pols les llavors. Jo, des que vaig anar a classes amb la Bradford he descobert el suribachi, una mena de morter japonès que té estries i que va de conya per matxacar i convertir en pols el sèsam i d'altres llavors, però pel que més ho utilitzo és per al sèsam. I des que faig pa, per fer pols el psyllium. El psyllium el vaig utilitzar com a cola en un altre pa de llavors

Els ingredients que necessitem són:
  • 90 gr. de midó de iuca
  • 90 gr. de midó de blat de moro
  • 90 gr. de farina de blat sarraí
  • 90 gr. de farina de cigró
  • 1 cullerada de psyllium
  • 1,5 culleradetes de sal
  • 1 culleradeta de sucre
  • 0,5 culleradeta de llevat sec
  • 1 cullerada d'oli
  • 360 gr. d'aigua
En primer lloc acostumo a passar pel suribachi el psyllium.



Si us hi fixeu bé, té tot d'estries, amb la finalitat que quan passes la mà de morter no saltin les llavors o la fruita seca en quedi una pols. Podeu utilitzar un molinet de cafè, però a mi em fa més patxoca tenir aquest estri. 

Ara barregem al bol tots els ingredients secs. Afegim l'aigua i l'oli i remenem. Aquest pas el faig amb l'amassadora, així que només es tracta de donar-li al botonet. 


El motlle de pa l'embadurnem d'oli, perquè el pa sigui fàcil de desmotllar quan ja sigui cuit, i hi posem la massa. La reposar, ben bé dues hores, en un lloc on no hi hagi corrent d'aire i que no sigui excessivament fred. Ara a l'estiu no tindreu pas problemes perquè a tot arreu hi ha una bona temperatura perquè la massa vagi fermentant.


El forn el posarem a escalfar a 250º, ben calent. 

Just abans d'enfornar el pa, hi he posar unes quantes llavors de rosella pel damunt, per fer-lo més atractiu, res més. 

Abaixem el forn a 200º, l'obrim, hi posem el pa i a la safata del forn hi posem un got d'aigua, per generar vapor. Això permetrà que el pa ens quedi amb una bona crosta i el tall de la crosta.

Passats vint minuts, obrim el forn amb compte perquè sortirà vapor i ens podem cremar, i en treiem l'aigua que en queda a la safata. I abaixem el forn a una temperatura de 180º. 

L'hem de deixar uns tres quarts d'hora més a que estigui cuit. 

Passat aquest temps, el retirem del forn, desmotllem, amb compte de no cremar-nos, i el deixem damunt d'una reixeta perquè no se'n faci vapor al cul.

I ja podem tallar i menjar! 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada