diumenge, 21 de setembre de 2014

Pa de mill

Ja sabeu que temps enrere vaig comprar un llibre de la Jennifer Katzinger sobre com fer pa amb farines no industrials, és a dir, fent la massa amb farines ecològiques i llavors. No sóc fan de les barreges que venen aquestes cases comercials i que fan de tot i més amb el mateix gust. 

Amb aquest llibre he començat a fer receptes que els pans tenen gust sorprenents. Encara he d'agafar-hi més pràctica, perquè mira que costa fer pa sense gluten, eh?? Però amb paciència i anar intentant-ho, crec que aconseguiré fer el millor pa glutenfree del Penedès.

Com sempre la recepta és, com la majoria de receptes americanes, barrejar els ingredients secs en un bol, en un altre bol barrejar els ingredients líquids, i finalment afegir els líquids als secs i remenar. El procediment sempre, sempre, sempre és el mateix. Almenys per a les masses de pa de motllo, que és el que intento fer. 

Quan domini aquestes, em posaré a fer masses més compactes, però anem a pams. Primer el nivell 1. Al nivell 2 ja hi arribarem.

Som-hi!

Farem les mesures en tasses o, com en diuen alguns, en cups.

Utilitzarem els següents ingredients:
  • 2 culleres de llavors de xia
  • ½ tassa d'aigua
  • 1 tassa de maizena
  • 1 tassa de farina de mill
  • ½ tassa de farina de quinoa
  • ½ tassa de farina d'arròs integral
  • ½ tassa de midó de tapioca dolç
  • ⅓ tassa de llavors de llinosa
  • 1 culleradeta de sal
  • 1 culleradeta de goma xantana
  • 1 sobre de llevat sec
  • 1½ tasses d'aigua a temperatura ambient
  • 3 cullerades d'oli d'oliva
  • 2 cullerades de xarop d'atzavara
  • sèsam, per espolsar per damunt del pa
En primer lloc posem les llavors de xia en remull amb la mitja tassa d'aigua durant un mínim de 15 minuts. 


En un bol posem totes les farines, la sal, la goma xantana i les llavors de llinosa. Les llavors de llinosa jo les acostumo a moldre una mica. Com millor us quedaran és en un molinet de cafè, si en teniu. Si no, és una bona opció per posar a la carta als reis :-)

En un bol a banda, posem l'oli d'oliva i el xarop d'atzavara, i ho remenem bé fins que quedin ben integrat. Si més no, el millor que ens pugui quedar, que ja sabem que barrejar coses amb oli és complicadet... Passats tres minuts, que es comença fer una espuma , afegim les llavors de xia remullades i tot plegat ho posem al bol dels ingredients secs.


Ara amassem la barreja, jo ho faig amb la kitchenaid, i el resultat serà una massa que no és semilíquida com la d'un pa de pessic, però s'hi acosta. Aquest pa no es pot manipular.


Ara engreixem un motllo amb oli i hi posem la massa. Amb una espàtula mullada amb aigua aneu aplanant la massa, fins que quedi, més o menys, uniforme. Ha de reposar durant un parell d'hores en un lloc que no hi hagi corrent d'aire i que la temperatura sigui estable. I pel damunt hi he posat una mica de sèsam torrat. Podríeu posar-hi llavors de rosella, de carbassa, de girasol... el que us faci més ràbia!!


Mentre puja la massa, preescalfem el forn a 215º.


Quan la massa ha pujat la posem a coure a 175º durant 1,20h. Passat aquest temps, baixem el forn a una temperatura de 150º i ho acabem de coure durant uns 20 minuts.

Finalment, deixem reposar damunt d'una reixa, i quan estigui fred, tallem!


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada