dijous, 25 de setembre de 2014

Quiche de tofu amb pebrot i olives

Com passa el temps!!!! Massa depressa...

Pel meu aniversari (ja fa uns quants dies...) vaig fer festa grossa i vaig preparar tot el dinar per als amics. Entre les moltes coses que vaig cuina va haver-hi una quiche, i d'això ja en fa més de quatre mesos. Què hi farem, he estat un xic gandula i fins avui no he penjat la recepta.

Trobar una base per a la quiche m'és difícil quan treballo amb farines sense gluten i no vull comprar barreges de farines preparades. I després de fer algunes proves, vaig aconseguir fer una massa prou decent com per compartir-la amb amics. 

Des que la Bradford em va ensenyar a fer aquesta quiche (només el farcit), l'he fet en repetides ocasions i sempre ha triomfat. Vaig variant amb tofu fumat o tofu sense fumar, amb pebrot o espàrrecs, amb olives o sense, però sigui com sigui, el resultat sempre és espectacular. 

Per a la base de la quiche he utilitzat: 
  • 110gr de farina d'ametlla
  • 100gr de farina de cigró
  • 50gr de farina de mill
  • 50gr de midó de patata
  • ½ culleradeta de goma xantana
  • 50ml d'oli d'oliva
  • 85ml d'aigua ben freda
  • sal 
  • pebre
Per al farcit, en aquest cas, he posat: 
  • 2 paquets petits de tofu
  • 2 cebes
  • 1 pebrot escalivat
  •  un grapat d'olives negres (les compro a granel i no sé ben bé quantes n'hi ha)
  • oli
  • miso blanc
  • alfàbrega seca
En primer lloc farem la massa de la quiche. És molt senzill, ja que en un sol bol posem tots els ingredients, amb un xic de sal i pebre, excepte l'aigua. Mica en mica anem afegint l'aigua fins que tots els ingredients estiguin ben integrats entre ells.  i amassem amb les mans. Se'ns enganxarà una mica, però és perquè treballem sense gluten i això és el que acostuma a passar amb aquest tipus de massa.

Damunt del marbre o superfície de treball hi posarem un paper vegetal o paper de forn i al damunt la massa. I un altre paper de forn al damunt, i estirarem la massa amb un corró. Anirem fent. És possible que se'ns trenqui, però no hi ha problema, es pot enganxar fàcilment al passar altre cop el corró per aplanar. Fem la massa el més prima que puguem. 



Ara folrem un motlle amb la massa. Se us trencarà, però no patiu, amb els dits premeu allà on s'hagin d'ajuntar les des masses. La tapem amb film i ho deixem a la nevera durant una hora. 

Preescalfem el forn a 200º i posem la massa al forn, coberta amb un paper i un pes al damunt. Estarà al forn durant 20 minuts amb escalfor exclusivament per sota. Ara traiem el pes i el paper i ho deixem al forn 10 minuts, amb l'escalfor per dalt i per baix. 




Ara preparem el farcit de la quiche. 

En primer lloc piquem bé les cebes. En una cassola amb un raig d'oli posem les cebes i un pessic de sal, perquè la ceba deixi anar l'aigua. I ho deixem coure durant uns 10-12 minuts. 

Passat aquest temps hi posem el pebrot escalivat, també picat a trossets uniformes, i alfàbrega seca al gust.  I ho remenem tot bé i reservem.



Ara, en un bol, posem els dos blocs de tofu i els esmicolem amb els dits. Hi posem una cullerada de miso blanc i un raig d'oli d'oliva. I ho passem pel túrmix per obtenir una massa homogènia de textura com un paté. Ens podem ajudar tirant una mica d'aigua calenta, que això ens facilitarà el fet de batre-ho. 




Quan ja tenim la consistència de paté hi barregem les verdures i les olives picades, i opcionalment una mica d'alfàbrega fresca. Ho barregem tot molt bé. 


Ara posem la barreja dins la base de la quiche i ho posem al forn a una temperatura de 175º  durant 45 minuts. 

Per desmotllar-la no vaig tenir problemes, ja que es tracta d'un motllo desmuntable. És convenient aquest tipus de motllos per quan es fan quiches. I també és recomanable deixar-la reposar una estona abans de menjar, però això quasi no vaig tenir temps, perquè encara era tèbia que em van arribar els amics i tenien molta gana! Va volar!!!!!

I per ser una quiche veggie i gluten free he de dir que no ho van notar, s'ho van menjar i van dir que era bo. Veritat? Mentida? Jo diria que veritat, perquè no van fer pas cares estranyes quan mastegaven, així que m'ho creuré!!!

2 comentaris:

  1. Fa molt bona pinta!! No sabia que existia també la farina de mill!! Segur que els teus amics van quedar encantants amb la quiche no? :) Felicitats pel teu aniversari (encara que sigui amb molt de retard...!). Una abraçada

    ResponElimina
    Respostes
    1. De tots els cereals (i d'alguns fruits secs) se'n fan farina. Al mercat trobaràs, a més, diferents tipus de farina en relació a com estava el cereal en origen, és a dir, hi ha farina d'arròs blanca o farina d'arròs morena. Aquesta darrera és la integral.

      Elimina