divendres, 3 d’octubre de 2014

Arròs negre

Aquesta setmana un company de ca la Bradford ens comentava que a finals d'estiu va anar a l'UTMB, la Ultra-Trail de Montblanc. Ni més ni menys que fer la volta al Montblanc, una prova de montanya, que conté diferents trams d'alçada i unes condicions climàtiques que poden ser difícils, a causa del vent, el fred, la pluja o la neu. Requereix un entrenament conscient i un material adaptat, juntament amb una capacitat d'autonomia personal.  

Si piqueu aquest enllaç el podreu veure una mica in action!!!! De 1582 participants, ell va quedar en la posició número 325. I dir-vos que el comentari que ens ha fet és: "la alimentación energética de la Bradford me ha ido muy bien para prepararme". U sia... que una alimentació sana, sense carns, sense sacarosa, és prou bona com per poder fer tot això. Ara bé, jo no ho faria, ni amb deu anys d'entrenament!!!! L'admiro, a ell i a les 1582 que han participat en aquesta volta al Montblanc.

En Javi, aquest company de ca la Bradford s'entrena molt, i ell necessita una dieta molt diferent a la  que puc necessitar jo, ja que crema molt més i, a vegades, necessita proteïna animal. Sí, la Bradford li va dir que ell podia menjar ous, cosa que aquesta senyora té, per norma, prohibit. Però a ell li permet, a causa del desgast físic que té, i està en fase constant de "remineralización".

En honor al Javi i a la gran aventura que va fer aquest estiu, us poso una recepta que vam fer plegats en un dels dies de classe, l'arròs negre!!!!

La recepta consta dels següents ingredients:
  • 1 tassa d'arròs negre
  • ½ tassa d'arròs integral
  • 1 fulla de llorer
  • 2 cebes
  • 10 xampinyons
  • ½ tassa d'alga arame
  • sal
  • oli
  • tamari 
La preparació és simple i ràpida, la veritat. 

Primer de tot posem l'alga en remull en un bol, i ho deixem fins quasi al final de la preparació del plat, que és quan ho necessitarem. 


Ara netegem, sota l'aixeta, l'arròs. Un cop net el posarem en una olla amb 3 tasses i quart d'aigua (recordem que l'arròs és dues tasses i mitja d'aigua per una d'arròs), una culleradeta de sal i la fulla de llorer. Ho tapem i ho deixem coure a foc fluix durant 45 minuts.


Mentre l'arròs es cou, piquem les dues cebes i les posem a coure en una cassola amb oli i un pessic de sal, fins que aquesta estigui ben feta. Poden ser uns 15 minuts ben bons. Veurem que la quantitat de ceba va minvant, i és que va perdent tota l'aigua.


Ara és l'hora de laminar els xampinyons i posar-los amb la ceba, fins que aquests deixin anar tota la seva aigua. Quan poseu els xampinyons, si voleu, podeu posar-hi un rajolí de tamari. Particularment no n'he posat, però va a gust del consumidor. Al posar-hi més tard les algues, considero que no cal afegir un complement salat al plat.


Quan els xampinyons han perdut l'aigua, que també veurem que el seu volum ha disminuït notablement, escorrem les algues, les posem damunt la fusta i les tallem amb un ganivet, fins que els fils de l'alga quedin més curts. I ho afegim a la cassola. 


Ara només ens queda abocar-hi l'arròs i remenar-ho. 

Opcionalment podeu decorar-ho amb una mica de julivert picat, per donar polaritat al plat (i una mica de color). Jo el que vaig fer va ser portar a taula el julivert en un bol i que cadascú es posés la quantitat que vol. 

També podeu posar-hi, a nivell de decoració, unes tires de pebrot escalivat. L'impacte del color vermell, visualment, és agradable.

3 comentaris:

  1. M'encanta, un arròs negre sense que cap animal pateixi! Felicitatssss

    ResponElimina
  2. Quina bona pinta!! Amb aquest plat qualsevol té energia ;)
    Qué bé que els deportistes comentin la importància d'una bona alimentació, alguns dels millors del món son vegetarians!!! :) Una abraçada

    ResponElimina
  3. Te una pinta mooooolt bona!

    Les receptes que m'agraden

    ResponElimina