dissabte, 1 de novembre de 2014

Pa de blat sarraí, sense gluten i baix en fructosa

D'ençà que m'han diagnosticat la malabsorció a la fructosa he canviat dràsticament el tipus d'alimentació. He tret tots els grans integrals, he tret les llegums, he deixat de banda tooootes les fruites i moltes verdures i vegetals.

El pa me'l continuo fent jo, però baix en fructosa. Després de buscar molt per internet vaig veure que hi ha certs cereals que tenen un contingut baix en fructosa, pel que són aptes per als que no l'absorvim bé. Aquests són el blat de moro, l'arròs blanc, la quinoa i el blat sarraí. I és amb aquest darrer que n'he fet un pa, la mar de bo, per emportar-me un entrepà cada dia a la feina per esmorzar. 

Fer pa no té massa secret a aquestes alçades. Només has de disposar dels ingredients i de les tasses americanes per mesurar. 

Els ingredients que he utilitzat són: 
  • 1 ½ tasses de farina de blat sarraí
  • ½ tassa de fècula de patata
  • ⅓ tassa de midó de tapioca dolç
  • 1 cullerada de llevat sec
  • 1 cullerada de sucre
  • 1 ¼ tassa d'aigua tíbia
  • 2 ½ culleradeta goma xantana
  • 1 culleradeta de sal
  • 3 cullerades de lli i 9 cullerades d'aigua
  • 1 ½ cullerades d'oli
  • 1 culleradeta de vinagre blanc
  • llavors de rosella - opcional
En primer lloc hem de moldre les llavors de lli. Jo he adquirit un molinet de cafè que la veritat, per moldre les llavors, va de conya. Us ho recomano!!! A més, no és massa gran l'espai que ocupa.

Un cop moltes les llavors, les posem en un tassó i hi afegim les 9 cullerades d'aigua, ho remenem i ho tenim en remull durant un mínim de 10 minuts, fins que quedi una textura com la de l'ou batut.

En un altre tassó, posem el sucre i el llevat, juntament amb ña tassa i quart d'aigua tèbia. Ho remenem i ho deixem reposar. 

En el bol de la batedora barregem les farines, la goma xantana i la sal. 

Afegim la barreja del llevat i del sucre i també la barreja del lli i l'aigua a la farina, i ho amassem.  

Un cop la massa està ben integrada, ho posem en un motllo, que l'haurem forrat amb paper de forn, i deixem reposar la massa en un lloc on no hi hagi corrent d'aire. Jo acostumo a posar-ho dins del forn.


Quan la massa ja ha crescut, preescalfem el forn a 190º i ho coem a aquesta temperatura durant uns 50 minuts. 

Un cop cuit, ho deixem refredar damunt d'una reixa i quan és fred, ho tallem. 

Jo acostumo a tallar-ho tot i ho congelo en paquets de dos llesques, i així en tinc per l'entrepà de cada dia.

3 comentaris:

  1. Ostres Marta...aquest post és la prova que és possible adaptar receptes a totes les necessitats!!! I quina bona pinta fa!!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. costa, Mònica, costa molt adaptar l'alimentació, sobre tot que no es faci avorrida

      Elimina
  2. Ostres, quin canvi més gran deu haver estat... però estic segura que t'adaptaras bé!! ;)
    Una abraçada

    ResponElimina