Malabsorció a la fructosa

Doncs ja tenim aquí una altra intolerància, la fructosa! De fet, seria més correcte dir malabsorció a la fructosa, donat que la intolerància és una malaltia genètica hereditària que, de per vida, has de tenir una dieta controladíssima. 

En el meu cas, tinc malabsorció a la fructosa, molt més light. Des que me la van detectar, el dia 22 d'octubre, he llegit molta literatura a la xarxa, moltes vegades contradictòria i moltes altres massa completa. Jo us explicaré el MEU cas, tot i que és possible que no comparteixi res amb una altra persona que també la tingui.

Símptomes
Jo em vaig començar a trobar malament al mes de maig-juny, a la primavera. Quan menjava, se m'inflava moltíssim la panxa. En principi ho vaig trobar normal perquè les estacions com la primavera i la tardor són complicades per les gastritis atròfiques. Però va seguir l'estiu i vaig continuar estant malament. Esmorzava una pera i se'm posava la panxa com un globus. I ho vaig comentar al digestòleg, em va demanar les proves i... tatatxaaaaan... positiu en fructosa!

Test d'hidrògen expirat
El test d'hidrògen expirat és la prova més usual per a la detecció d'intoleràncies a la lactosa i a la fructosa.
Els tres dies abans de la prova has de fer una dieta molt estricta i el dia de la prova has de portar-te un llibre, perquè dura quatre hores!!!!
En el minut zero et fan bufar, com bufar en el típic aparell per bufar dels mossos, i s'ha de donar un valor inferior a 15, que és el que anomenen valor basal. Jo vaig començar en 6. I llavors et donen un got d'aigua amb fructosa dissolta, que te l'has de beure. 
A la mitja hora et fan tornar a bufar, i així fins arribar a les quatre hores. 
Ets positiu si dones el valor basal més 20. És a dir, jo a partir dels 26 ja em puc considerar intolerant. Amb un grau molt baix, però intolerant. 
Aquest és el MEU gràfic, de 22 d'octubre de 2014:

 A partir del minut 120 va haver-hi un canvi important, doncs va ser llavors quan la panxa ja se m'havia inflat que donava gust.

Tractament
El tractament és fer, en funció del grau de malabsorció, una dieta amb menys aliments que portin fructosa. Mentre el metge i el nutricionista no em diguin exactament quina dieta he de fer, m'he curat amb salut i menjo espinacs, carbassons, bolets shiitakes, quinoa, moniato, albergínia, api, quinoa, blat sarraí, arròs que no sigui integral, tempeh, tofu, pa que em faig jo, amb força llavors de llinosa, llet vegetal (arròs, ametlla, avellana, civada sense gluten), cafè, infusions.
És una dieta limitada, però mentre no tingui segur la meva dieta definitiva, prefereixo curar-me en salut i menjar aliments que sé que se'm posen bé.

Taula d'aliments permesos i prohibitsPERMESOS
NO PERMESOS
Sucres i edulcorants
Xarop de glucosa, glucosa, maltosa, maltodextrina
Edulcorants: aspartam, sacarina, acesulfame K i el ciclamat
Fructosa, sacarosa, sorbitol i dolços i edulcorants que estiguin en els caramels, xocolates, xiclets...
Fruita i fruita seca
Ocasionals: alvocat, llavors de carbassa o girasol (10 unitats/dia), olives (25gr/dia), suc de llimona o llima (15ml/dia)
La resta, inclòs el tomàquet, sucs i el preuat JMC jugo concentrado de manzana de Cal Valls.
Verdures i vegetals
Bledes, bròcoli, espinacs, patates velles, bolets (xampinyons i shiitakes), escarola i endívies.
Consumo limitat: api, créixens,  col, coliflor, enciam, cogombre i patata nova.
La resta, inclosa la mongeta tendra, els pebrots, els espàrrecs, la remolatxa, la pastanaga, la xirivia, el nap, els raves.... Tot el que és de color, té fructosa.
Llegums
Consum limitat de llenties, llenties vermelles, azukis i cigrons.
Consum encara més limitat de mongeta blanca i pèsols.
La soja, si no és transgènica i no ha estat manipulada, es pot prendre sense problemes.
La resta.
Cereals i derivats
Farina de blat de moro i d’arròs, fècula de patata, midó de tapioca.
Pasta d’arròs, blat de moro, quinoa o de blat sarraí.
Cereals i farines integrals.
Llets
Lactància materna i begudes vegetals que no siguin edulcorades.

Olis i greixos
Olis vegetals i margarina.
Salses comercials i preparats comercials.
Begudes
Aigua, aigua mineral, infusions que no continguin fruita, cacau i cafè.
Begudes que contenguin fructosa, sacarosa o sorbitol o fetes a base de fruites. Begudes alcohòliques.
Condiments i salses
Espècies, herbes aromàtiques, mostassa, sal, vinagre i llevat.
Preparats comercials amb fructosa o qualsevol altre aliment que en contingui.
 

Si teniu aquest problema, espero que aquesta petita guia us serveixi d'ajuda.  Jo mica en mica aniré pujant receptes que intentaré que siguin el més variades possible, tot i que serà prou difícil amb els aliments que tenim permesos, però... ho intentaré!  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada